Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počela izborna šutnja

01.06.2013.

00:23

Autor: Hina / Virna Baraba

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od ponoći u Hrvatskoj traje izbora šutnja uoči drugog kruga nedjeljnih lokalnih izbora. Šutnja traje do zatvaranja birališta, dakle do nedjelje u 19 sati, a do tada je zabranjena svaka izborna promidžba i svako objavljivanje ili procjena izbornih rezultata, kao i nagovaranje birača da glasuju za određene kandidate.

Izlazne ankete, odnosno rezultati ispitivanja javnosti i opredjeljenja birača moći će se objavljivati tek po zatvaranju birališta, znači iza 19 sati.

Sudionici izbora moraju se suzdržati i od drugih aktivnosti koje bi mogle utjecati na birače i ometati ih, poput slanja SMS poruka i elektroničke pošte, ubacivanja letaka u poštanske sandučiće, telefonskih poziva ili sl.

Izborna šutnja mora se poštovati i na društvenim mrežama poput Facebooka, Twittera, Flickera, Vimea, Youtubea, na kojima je zabranjeno postavljanje novih promidžbenih sadržaja koji se objavljuju stranicama povezanih privatnih korisnika ili dostavljaju na njihove e-mailove.

Eventualni prekršitelji izborne šutnje mogu računati s novčanim kaznama - od tri tisuće kuna za fizičku do čak pola milijuna kuna za pravnu osobu.

Građani će u drugom krugu birati 11 župana, gradonačelnika Zagreba te gradonačelnike još 85 gradova i 164 općine na mandat od četiri godine.

U Primorsko-goranskoj županiji glasat će se u 8 gradova - Rijeci, Cresu, Crikvenici, Čabru, Delnicama, Kraljevici, Rabu i Vrbovskom , te u deset općina: Fužine, Klana, Kostrena, Lokve, Lovran, Matulji, Omišalj, Punat, Vinodolska općina i  Viškovo. Podsjetimo, u prvom izbornom krugu izabrani su župan, te načelnici i gradonačelnici u 16 gradova i općina.

Lokalne izbore organiziraju županijska, gradska i općinska izborna povjerenstva, a njihov će rad nadzirati Državno izborno povjerenstvo (DIP).

DIP će u nedjelju u dva navrata izvijestiti javnost o odazivu birača do 11 i 16 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.