Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počele isplate povrata poreza na dohodak

03.08.2016.

17:22

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Porezna uprava počela je danas s procesom povrata poreza na dohodak za prošlu godinu obveznicima obuhvaćenim posebnim postupkom te će tijekom kolovoza svi povrati biti isplaćeni, priopćeno je iz te Uprave. Ranije su javljali da je riječ o oko 950 tisuća osoba koje imaju pravo na povrat.

Od ove godine Porezna uprava je prvi put samostalno, temeljem podataka kojima raspolaže, utvrdila godišnju obvezu svih hrvatskih rezidenata s ciljem da na kućne adrese dostavi privremena porezna rješenja o pravu na povrat poreza ili obvezi uplate, bez potrebe da građani podnose godišnje porezne prijave. U Upravi su bili svjesni da će prva godina primjene tog postupka, u kojem se obrađuju podaci za svakog poreznog obveznika koji ostvaruje bilo koju vrstu primitka, pokazati stvarni broj poreznih obveznika kojima bi PU trebala izdati rješenja. 

Uvažavajući te okolnosti prve godine primjene i moguće poteškoće kod obrade podataka, odredbama Pravilnika o porez na dohodak predviđena je situacija da ako porezno tijelo ne uruči rješenje do 30. lipnja, porezni obveznici koji porezno rješenje zaprime nakon tog datuma mogu podnijeti prigovor u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja. "Bez obzira kada su porezni obveznici zaprimili rješenje, Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u osmom mjesecu", navodi se u priopćenju.

Dodaje se i da, ako će povrat biti izvršen prije podnošenja prigovora, porezni obveznici će bez obzira na to moći podnijeti prigovor te će eventualne razlike utvrđene po prigovoru biti isplaćene po njegovu rješavanju.

U Upravi napominju da su poreznim obveznicima-građanima za koje su raspolagali podacima donijeli rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu te su ona otpremljena do 22. srpnja Hrvatskoj pošti, koja obavlja njihovu dostavu.

Izuzetak su, sukladno Zakonu, samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci, primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili ako u evidencijama Porezne uprave postoje neusklađeni podaci bitni za utvrđivanje poreza, pa ih treba uskladiti. Kako se podaci prikupljaju i usklađuju s poreznim obveznicima, tako im se i rješenja dostavljaju, a prigovor mogu podnijeti u roku od 30 dana od dana zaprimanja privremenog poreznog rješenja.

"Važno je naglasiti ukoliko poreznim obveznicima nisu dostavljena rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu, a smatraju da su im ista trebala biti izdana, mogu se obratiti nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu poradi provjere odnosno pokretanja postupka za izdavanje rješenja", zaključuje se u priopćenju PU. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.