Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počelo isključivanje talijanskih odašiljača koji ometaju hrvatske signale

11.11.2016.

13:45

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U talijanskim regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia počela su prva isključivanja odašiljača koji uzrokuju smetnje prijamu hrvatskih TV programa, a proces bi trebao biti završen do kraja ovog mjeseca, izvijestili su iz Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti.

"Sukladno odlukama talijanskih državnih tijela, talijanski nakladnici ovih su dana napokon počeli isključivati svoje međunarodno neusklađene odašiljače na kanalima koje upotrebljava RH sukladno međunarodnim sporazumima, a koji su dugi niz godina stvarali smetnje prijamu hrvatskih TV programa", poručili su iz HAKOM-a.

Gašenje ometajućih odašiljača provodi se kroz postupak dobrovoljnog gašenja ili prelaskom programa u druge mreže na kanalima koji ne uzrokuju smetnju hrvatskim televizijskim programima. Prema najavama talijanskog ministarstva gospodarskog razvitka, prva isključivanja odašiljača počela su u regijama Friuli Venezia Giulia, Veneto i Puglia, a proces bi trebao biti završen tijekom studenoga, navodi se u priopćenju.

"Isključivanje talijanskih odašiljača trebalo bi ukloniti smetnje i poboljšati prijam hrvatskih programa u digitalnim regijama D5 (Istarska i Primorsko-goranska županija) i D9 (Dubrovačko-neretvanska županija) te dijelom u D8 (Splitsko-dalmatinska županija) i D7 (Zadarska i Šibensko-kninska županija)", naglašavaju iz HAKOM-a. 

To je, dodaju, rezultat i njihovih višegodišnjih nastojanja, jer su osim brojnih mjerenja i slanja prijava, uporno isticali problem smetnji i na međunarodnoj razini. Mjerenja su se, podsjećaju iz HAKOM-a, provodila duž cijele obale i na otocima, od Savudrije na sjeveru do Prevlake na jugu RH, gdje su smetnje bile najizraženije, a u posljednjih osam godina poslano je gotovo četiri tisuće prijava smetnji prema talijanskoj administraciji sa zahtjevom za uklanjanjem. O svemu su redovno izvještavana i nadležna tijela Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU), Radijski regulacijski odbor (RRB) i direktor Radiokomunikacijskog ureda (BR).

U procesu otklanjanja smetnji, uz HAKOM, aktivno su bile uključene i druge državne institucije Republike Hrvatske i Talijanske Republike, koja je kroz prethodne tri godine donijela uredbe i poseban zakon temeljem kojih je izmijenjen plan TV frekvencija te su izuzete frekvencije koje smetaju susjednim zemljama, a osnovali su i kompenzacijski fond te osigurali novčana sredstva i propisali postupak za isključivanje ometajućih odašiljača.

"Sve to rezultiralo je početkom isključivanja TV odašiljača, koje bi, prema talijanskom planu, trebalo biti dovršeno do kraja studenog. HAKOM neprekidno prati stanje na terenu te će tek po završetku procesa isključivanja ometajućih odašiljača moći izvijestiti javnost o krajnjim rezultatima ovih aktivnosti", zaključuje se u priopćenju HAKOM-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.