Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počeo ReScience: od znanstvenih inovacija do poslovnih projekata

30.09.2016.

14:49

Autor: Blanka Uzelac

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon otvorenja tehnološkog inkubatora Riječke razvojne agencije Porin, u hali bivše tvornice Torpedo u nekadašnjoj Industrijskoj, a danas Ulici Milutina Barača u Rijeci, danas je otvoren kongres ReScience.

Predstavljene su, među ostalim, tehnološke inovacije nastale uz pomoć agencije Porin. Električna punionica za automobile, električni bicikl i vozilo, 3D printer, CNC glodalica te dronovi za fotografiranje samo su neke od inovacija koje su doživjele transfer znanja u realni sektor. Sve to uz pomoć Riječke razvojne agencije Porin koja nakon 20 godina postojanja konačno dokazuje da poslovno i financijski održive mogu zaživjeti, rekao je direktor Porina Ernest Cukrov.

"Nama je to ponos jer je to veza realnog sektora, Porina i Grada Rijeke. Investicije su preko 400 tisuća kuna u godini dana. To je Porin danas", dodao je Cukrov. "Tehnološki inkubator namijenjen je učenicima, ali i zaposlenim ljudima koji žele edukaciju o novim tehnologijama, koji žele proširiti svoje poduzetničke snage i koristiti ih", govori njegov voditelj Teo Žikić.

Što je potrebno da bi netko s idejom mogao koristiti Porinov prostor i novac? "Mora doći s nekom idejom. Mi onda procjenjujemo može li se ta ideja pretvoriti u proizvodnju. Mi ćemo njega podržati na način da ćemo mu za izradu prototipa dati novac, omogućiti mu prostor za rad i izradit ćemo mu poslovni plan. Nakon toga, ako želi osnovati poduzeće, možemo mu omogućiti da to poduzeće bude u našem inkubatoru", tumači direktor Cukrov.

U hali agencije Porin danas se održava treći kongres ReScience s gostovanjem značajnih imena iz svijeta znanosti. Bit će predstavljeni njemački titanski 3D print, a znanstvenici iz Italije govorit će o primjeni 3D tehnologije. Kongres završava koncertom Matije Dedića, Tamare Obrovac i riječke rock-grupe Moskva.

Poslušajte izvještaj s otvaranja ReSciencea i razgovor s inovatorom Teom Žikićem koji je osmislio elektroopremu za ugradnju u automobile, koju je predstavio na ReScienceu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.