Hrvatski radio

Radio Rijeka

Početak karnevala na Kastavštini i Liburniji

15.01.2015.

15:23

Autor: Branka Malnar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od subote karnevalsko ludilo zahvatit će i zapadni dio našeg kraja. Antonjski rog označit će početak karnevala na Kastavštini i Liburniji.

U subotu i u Opatiji počinje peto godišnje doba. U 11 sati gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić predat će ključeve maškarama. Grad će bit pun ljudi, veselja, ''...a za se ča ne bude valjalo bit će kriv novi gradonačelnik. Dat ću mu ključi i čestitat'', rekao je Dujmić.

Od tada do 18. veljače, subotom maškarani tanci za odrasle i nedjeljna zabava za djecu. Potom šesti tradicionalni rally maškaranih oktanaca Halubje - Liburnija. Slijedi, 1. veljače tradicionalni Dječji karnevalski korzo, no vrhunac je, kaže direktorica Turističke zajednice Opatije Suzi Petričić, vikend 6., 7. i 8. veljače - tri događanja u tri dana: klapski maraton, bal pod maskama i tradicionalna balinjerada.

A kad je riječ o balinjeradi i tu ima novina. Dosad su  gosti mogli posuditi karić, no kako ih je bilo pomalo strah, otac balinjerade i pusni  gradonačenik opatije Duško Jeličić Dule dosjetio se: ''taxi karića, tako da će naši službeni karići pejat, da tako kažem profesionalni vozači.'' I ono što će obradovati sve one koji svojim autima za karnevala dolaze u Opatiju - vikendom se parking neće plaćati. Program opatijskog karnevala dostupan je ovdje.

I Kastavci pripremaju bogat maškarani program. Početak karnevala označit će zvuk antonjskog roga, a nakon nastupa Spinčićeve muziki pusni će odbori predstaviti svoje puste: u Spinčićima su ga nazvali Šmrkavac, u Rubešima - Bezimko, a u Jurčićima - Velikan. Pusni odbor Trinajstići ime svojega Pusta drži u tajnosti do subote.

Do pepelnice u Kastvu će ugostiti Frlanske zvončare, u Spinčićima će biti balinjera spust na koji će doći i Grobnički dondolaši, u Trinajstićima ribarska feštu, pa Mučićeve zvončari i maškare, dočekat će Halubajske zvončare, bit će pusnih tanci i još puno toga. I na kraju, osudit će i zapalit pusta u Rubešima i Jurčićima. Program pusta u Kastvu dostupan je ovdje, a poslušajte što javlja Branka Malnar:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.