Hrvatski radio

Radio Rijeka

Početak školske godine bez štrajka, ali uz stare goruće probleme

27.08.2015.

13:04

Autor: Antonela Galić-Pruša

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

I ova školska godina 7. rujna počinje u ozračju nagomilanih problema. No štrajka neće biti, a pola milijuna učenika dočekat će pedesetak tisuća njihovih učitelja i nastavnika.

Rekao je to na konferenciji za novinare u Rijeci predsjednik Sindikata zaposlenika u školstvu "Preporod" Željko Stipić. Naglasio je da je prosječna plaća u Hrvatskoj 5 tisuća 810 kuna, a u školstvu 4 tisuće 981 kunu. "To zaostajanje prelazi 800 kuna i nikada u zadnjih 20 godina nije ni približno bilo toliko. To dovoljno govori da problem potplaćenosti u školama postoji. Način da se taj problem riješi je jedino kroz pregovore sindikata i vlasti. Nadamo se da će oni dovesti do uspješnog rezultata. Drago nam je da nećemo započeti školsku godinu štrajkom jer štrajk dolazi poslije pregovora, a ne prije pregovora", kaže Stipić.

Zaposlenima u prosvjeti ukinuta su i materijalna prava, božićnica i troškovi prijevoza te se ignoriraju zahtjevi za plaćanjem produžne nastave. Zbog svega toga neodrživ je materijalni položaj zaposlenih koje jedino strah od gubitka radnih mjesta sprječava za još vidljivije oblike iskazivanja nezadovoljstva, istaknuo je Stipić. Ogorčeni su trenutačnom politikom aktualne vlasti koja ih uvjerava da tako mora biti jer nema novca u državnom proračunu, iako ta ista vlast isplaćuje božićnice i regrese nekima u državnim poduzećima. Pa se Stipić pita: "Kako to da za jedne uvijek ima, a za druge uvijek nema?"

Kao probleme u školstvu naveo je "friziranje" učeničkih postignuća, što znači da se stanje prikazuje boljim nego što je, iako je i akutan problem nediscipline u našim školama. Zbog novog Pravilnika o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, kojim se predviđa niz rješenja koja će postupak kažnjavanja učenika ili učiniti još složenijim ili opteretiti dodatnom administracijom, broj pedagoških mjera u posljednje tri godine u srednjim školama smanjio se s 55 na 41 tisuću. To dokazuje da je izricanje pedagoških mjera gotovo besmisleno, naglasio je Stipić. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.