Hrvatski radio

Radio Rijeka

Početak uređenja šetnice oko jezera Lepenica već u proljeće

12.11.2020.

16:02

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Nakon što je, proteklog ljeta, korištenje vode iz jezera Bajer u vodoopskrbi povremeno otežavalo realizaciju nekih turističkih sadržaja, poput korištenja izletničkog broda, Općina Fužine je odlučila čim prije osmisliti dodatnu ponudu na jezeru Lepenica. Realizacija već dogodine?

Za prvu fazu uređenja sadržaja na Lepenici natječajnom je prijavom Općina Fužine osigurala potrebnih 900 tisuća kuna. Tim je dijelom projekta planirano, osim uređenja temeljne infrastrukture, izgradnjom pristaništa premjestiti izletnički brod.  

Početak radova pomalo se nazire, kaže općinski načelnik David Bregovac, nakon što je projekt turističkih ulaganja nedavno dobio i potrebnu suglasnost HEP-a. "Na proljeće punom parom krećemo u radove, odnosno prvu fazu izgradnje šetnice oko jezera Lepenica", potvrdio je Bregovac.

"Razmišljajući o šetnici, odbacili smo svaku mogućnost eventualne betonizacije prostora. Znači, bit će potrebno probiti put, na trasi posjeći neka stabla i maknuti korijenje, postaviti šljunčanu podlogu, neke prirodne zapreke premostiti drvenim mostićima i to bi, uglavnom, bilo sve", dodao je u objašnjenju.  

Drugim riječima, planirani građevinski radovi nisu zahtjevni, pa općinski načelnik razmišlja i o tome kako kroz natječajne prijave osigurati dodatnih milijun i pol kuna potrebnih za nastavak i cjelovitu realizaciju projekta na jezeru Lepenica. 

"U drugoj je fazi predviđeno još jedno brodsko pristanište i nastavak radova na šetnici oko jezera koja bi u konačnici bila duga oko 12 kilometara te bi uz nju bili uređeni dodatni sadržaji za ribolovce i izletnike", zaključio je Bregovac.

Nakon svega, visina planiranih ulaganja u osmišljavanje dodatnih turističkih sadržaja uz jezero Lepenica dosegnula bi oko 2,5 milijuna kuna. Poslušajte prilog:

Turisticki projekt Lepenica, pripremio Nenad Lučić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.