Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje cijepljenje protiv gripe!

19.10.2020.

07:13

Autor: Vladimir Jurić, Hina

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Foto: Dino Stanin / Pixsell

Foto: - / -

Prvih dvadeset tisuća doza cjepiva Vaxigrip tetra koje pokriva dva tipa virusa gripe A i dva tipa grupe B stiglo je u Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Sve je spremno da u ponedjeljak 19. listopada počne cijepljenje protiv gripe.

Cjepivo je četverovalentno i besplatno za osobe s povećanim rizikom od razvoja komplikacija te bolesti, objavio je u petak Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Ove je godine nabavljeno 460.000 doza cjepiva, a u tijeku je nabava dodatnih 130.000 doza. Trenutno je u distribuciji 220.000 doza cjepiva, a za dva tjedna će se distribuirati preostalih 240.000 doza. Dodatne količine od 130.000 doza se očekuju početkom prosinca.

Zbog dinamike distribucije svi koji se žele cijepiti neće to moći uraditi u sljedeća dva tjedna, pa će velik dio njih trebati pričekati isporuku drugog dijela cjepiva, koje stiže u ambulante početkom studenog. Oni koji ne uspiju niti u studenom doći do željenog cijepljenja, moći će se cijepiti dodatnim količinama dostupnim u prosincu.

Zbog provedbe protuepidemijskih mjera i povećanog opsega posla tijekom pandemije Covida-19 dio zavoda za javno zdravstvo neće moći provoditi cijepljenje kao dosadašnjih godina.

HZJZ moli sve koji se žele cijepiti protiv gripe da se jave izabranim liječnicima obiteljske medicine i izabranim pedijatrima radi cijepljenja osoba s povećanim rizikom od komplikacija gripe.

Termin za cijepljenje treba telefonskim putem dogovoriti s liječnikom i ne dolaziti nenajavljeno, jer je u postojećoj situaciji nužno planirati dolaske na cijepljenje radi izbjegavanja gužvi. 

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje mogu se cijepiti kod izabranih liječnika ako osobno kupe cjepivo. Pri kupnji cjepiva u ljekarni treba imati privatni recept za cjepivo koji liječnik propisuje na ime pacijenta i prema uputama čuvati i prenositi cjepivo na temperaturi hladnjaka. Moguće je i cijepljenje u nekim ljekarnama, a za to se treba prethodno telefonski obratiti ljekarni radi informacija.

Voditelj epidemiološkog odjela NZZJZ PGŽ Dobrica Rončević je na konferenciji za novinare istaknuo je da će cjepiva biti dovoljno, a da će se prvo cijepiti osobe u dobi iznad 65 godina te štićenici domova za starije i osobe s kroničnim oboljenjima.

Osobe koje nemaju pravo na besplatno cijepljenje moći će, uz uputnicu svog liječnika, cjepivo kupiti u ljekarnama. Poslušajte izjavu:

Dobrica Rončević: prednost kod cijepljenja imaju ugrožene skupine, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.