Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje cijepljenje protiv gripe: HZJZ nabavio više cjepiva no lani

01.11.2016.

19:13

Autor: Hina, Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od srijede 2. studenoga, počinje cijepljenje protiv gripe kod izabranog obiteljskog doktora ili u zavodu za javno zdravstvo, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo koji je nabavio 280.000 doza cjepiva.

I ove je godine cijepljenje besplatno za osobe s kroničnim bolestima i osobe starije od 65 godina, zbog mogućeg rizika za pojavu komplikacija osnovne bolesti te za zdravstvene djelatnike, zbog smanjenja rizika od prenošenja gripe na bolesnike. Za ambulante u Primorsko-goranskoj županiji osigurano je 20 tisuća doza cjepiva. Cijena cijepljenja, za one koji će sami kupovati cjepivo, još nije određena.

S obzirom na očekivane viruse koji će cirkulirati u populaciji i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije, ovogodišnje cjepivo sadrži sojeve virusa A - H1N1 i H3N2 te virus B, kao i lani. Hrvatski zavod za javno zdravstvo osigurao je za ovu sezonu 17.000 doza cjepiva više nego prošle sezone, a količina je procijenjena temeljem odaziva na cijepljenje prošle godine - cijepilo se 251.200 osoba. 

HZJZ-u ocjenjuju da je lani zaustavljen antivakcinacijski trend, jer je upotrebljeno 96 posto distribuiranih doza i protiv gripe cijepljeno osam posto više stanovnika nego sezonu ranije. Unatoč tome, prošle je sezone prijavljeno 21.100 slučajeva gripe u Hrvatskoj, od koje je devet osoba umrlo. Najveći odaziv na cijepljenje bio je u Splitu, Zadru i Zagrebačkoj županiji gdje je upotrebljeno 99 posto doza, a najmanji u Varaždinu gdje je potrošeno njih 90 posto. 

HZJZ poziva na cijepljenje posebno starije od 65 godina, kojih je lani, po procjenama, cijepljeno svega 21 posto. To je značajno manje nego prije desetak godina, kad ih se cijepilo oko 40 posto, a daleko ispod cilja EU i SZO-a koji teže postizanju 75 posto obuhvata kod osoba starijih od 65 godina, ističu u HZJZ-u. 

Dolazak gripe očekuje se, kao i svake godine, krajem prosinca i obično traje do ožujka, a prvi simptomi bolesti su visoka temperatura, bol u mišićima i glavobolja te potom respiratorni problemi. Poslušajte što o ovogodišnjem cijepljenju protiv gripe kaže voditeljica Epidemiološkoga odjela županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci Danijela Lakošeljac:

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.