Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje cijepljenje protiv gripe: u PGŽ stiglo 20 tisuća doza cjepiva

02.11.2017.

10:37

Autor: Radio Rijeka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U cijeloj Hrvatskoj sutra počinje cijepljenje protiv gripe. Doze cjepiva stižu o ordinacije liječnika obiteljske medicine, a prednost pri cijepljenju imaju rizične skupine: osobe sa smanjenim imunitetom, kronični bolesnici i starije osobe.

Postoje pretpostavke da bi moglo biti više oboljelih nego lani kada se, zbog djelomične mutacije virusa H3N2, gripom u Hrvatskoj zarazilo 51 385 osoba, od kojih je 27 umrlo zbog komplikacija bolesti. Komponente cjepiva ove su godine prilagođene mutaciji virusa.

U Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije pristiglo je 20.040 doza cjepiva koje će biti razdijeljene liječničkim ordinacijama u cijeloj županiji.

"Gripa još uvijek nije stigla, a očekuje se najčešće krajem godine", kaže epidemiologinja primorsko-goranskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Danijela Lakošeljac

Važna je preventiva, odnosno ono što možemo učiniti da gripu ne dobijemo, a to je cijepiti se, preporuča Lakošeljac. 

Cijepljenje rizičnih kategorija je besplatno i provodi se kod liječnika obiteljske medicine, a nakon njih kreće cijepljenje ostalih. Doza cjepiva je 20 kuna. Cijepiti se možete i u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo svakodnevno od 7 do 19:30 sati.

Teško je predvidjeti kakva će biti sezona gripe, kaže Lakošeljac i dodaje:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.