Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje "Creski kaić" - dani creske pomorske baštine i tradicije

17.08.2020.

12:08

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Jedriličarski klub Reful, Grad Cres i Otočna razvojna agencija organizatori su manifestacije “Creski kaić - Dani Creske pomorske baštine i tradicije” koja će se održavati od danas 17. do 23. kolovoza.

Osnovni cilj manifestacije “Creski kaić” je očuvanje i valorizacija tradicionalnog načina života otoka Cresa kao nematerijalne kulturne baštine, dizanje svijesti javnosti o pomorskoj i ribarskoj baštini te očuvanju identiteta otoka. More i različite aktivnosti vezane uz njega dio su identiteta otočana i bitna sastavnica života na otoku.

Povezanost otočana s morem ne ogleda se samo u specifičnim gospodarskim djelatnostima, već i u načinima korištenja slobodnog vremena, prakticiranja određenih hobija te rekreativnog ili natjecateljskog bavljenja sportom. Kroz edukacije, radionice, izložbe, zabavne programe i igre prikazat će se kako su ljudi živjeli uz more i od mora prije pojave plastičnih barki i motornih brodova.

Uz promociju otoka Cresa i Hrvatske kao turističke destinacije, manifestacija doprinosi očuvanju tradicijskih vještina koje predstavljaju kulturnu nematerijalnu baštinu Hrvatske kao pomorske zemlje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.