Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje drugi krug: evo što kažu Filipović, Štimac, Komadina i Capelli!

17.05.2021.

15:09

Autor: Hina

Marko Filipović (Foto: Pixsell)

Marko Filipović (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

Kandidati SDP-a Zlatko Komadina i HDZ-a Gari Capelli, koji će se sučeliti u drugom krugu izbora za župana, kao i SDP-ov Marko Filipović te kandidat grupe birača Davor Štimac, koji se bore za mjesto gradonačelnika, obratili su se danas u Rijeci biračima na konferencijama za novinare.

SDP-ovi kandidati u drugom krugu izbora za riječkoga gradonačelnika Marko Filipović i primorsko-goranskog župana Zlatko Komadina uvjereni su da će pobijediti u drugom krugu izbora.

Komadina je ustvrdio da se ostvarilo ono što je najavljivao - da će biti prvi izbor birača u županiji. "Od 36 gradova i općina u Primorsko-goranskoj županiji, izrazito sam vodeći u 33. Situacija u županiji ostaje otprilike ista nakon izbora kao i dosad: u rukama lijevog centra su županija, Rijeka i još 12 do 14 gradova i općina", naveo je.

Što se tiče drugog kruga, do sad sam uvijek pobjeđivao HDZ, pa će tako biti i sada, ustvrdio je Komadina. 

Istaknuo je da u Županijskoj skupštini SDP s koalicijskim partnerima ima oko 40 posto ili 17 od potrebnog 21 mandata za većinu. "Računamo na podršku Možemo!, kao prirodnog saveznika, te nezavisne liste Ive Rinčić", rekao je.

Filipović je ocijenio da su on, kao kandidat za gradonačelnika, i koalicijska lista za riječko Gradsko vijeće (SDP, HSU, IDS i HSS) s 10 mandata ostvarili izuzetno dobar rezultat.

"Očekujem da ćemo s koalicijskim partnerima formirati većinu u Gradskom vijeću. Podršku očekujemo od PGS-a, Možemo!, a i Akcija mladih je spremna na akciju, i s njima razgovaramo", rekao je.

Kandidat HDZ-HSLS za primorsko-goranskog župana Gari Cappelli rekao je da je ostvaren povijesni rezultat - prvi ulazak HDZ-ova kandidata za župana u drugi krug te je najavio da će njegova kampanja biti kvalitetna i pozitivna, bez podmetanja i prozivanja. 

Rekao je da je župan Zlatko Komadina izgubio oko 20 posto glasova od zadnjih izbora, a da je oko 60 tisuća glasača reklo da želi promjene te da je to jasna poruka birača drugoj strani, koja, kaže, tvrdi da je sve normalno.

Istaknuo je da će zavrnuti rukave za bolju županiju, da žele usporedbu sa Zagrebom, a ne sa županijama koje su druge, treće ili pete te da treba zaustaviti sadašnju demografsku situaciju, što se, kaže, može samo zapošljavanjem i investicijama.

Na pitanje koga će poduprijeti u riječkom Gradskom vijeću, rekao je da će poduprijeti opciju, koja najbolje može predstaviti Rijeku i njezine građane, a na pitanje hoće li poduprijeti SDP, odgovorio je da će podržati promjenu.

Nezavisni kandidat za riječkog gradonačelnika Davor Štimac poručio je da su se u Rijeci na lokalnim izborima dogodile promjene, a Riječani su pokazali da su to prepoznali.

Ustvrdio je da je podrška birača SDP-u od izbora prije 12 godina pala s 59 na 30 posto. Sad je 70 posto birača glas dalo drugima, a od njih je naša lista dobila najviše, rekao je Štimac.

Upitan od koje političke grupacije očekuje podršku u Gradskom vijeću, odgovorio je kako se za sada neće baviti takvim kalkulacijama. Želimo politiku predstaviti na drugi način, ponudit ćemo programe i očekivati podršku za njih, rekao je.

Poslušajte izjave:

Filipović i Štimac, pripremio Vladimir Jurić

Komadina i Capelli, pripremio Vladimir Jurić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.