Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje kontrola čistoće mora; problemi vodovoda u Gorskom kotaru

14.05.2018.

15:26

Autor: Neva Funčić

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Zbog projekta plutajućeg LNG-a, Primorsko - goranska županija je podnijela upravnu tužbu, a župan Zlatko Komadina najavio je sastanak sa saborskim zastupnicima o toj temi. "Odbijeni smo po svim točkama", rekao je župan, koji je odgovor proslijedio županijskim vijećnicima te gradonačelnicima.

Ta informacija naći će se ovog tjedna na sjednici Županijske skupštine, zajedno sa onom da je županija dobila odbijenicu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za zahtjev za promjenom naplate mostarine i cestarina u PGŽ. "Odbijeni smo po svim točkama",rekao je župan Zlatko Komadina, koji je odgovor proslijedio županijskim vijećnicima te gradonačelnicima i načelnicima.

Sutra, 15. svibnja, počinje nova sezona kontroliranja čistoće mora na 258 plaža u županiji. Na 95% plaža more je lani bilo izvrsne kakvoće, no kontrola vode za piće pokazala je trajne probleme vodovoda u Gorskom kotaru. U Delnicama su dva uzorka bila neispravna, a najgore je u čabarskom kraju, gdje je čak 14 uzoraka pitke vode bilo neispravno.

"Nađene su bakterije koje mogu uzrokovati probavne probleme i ukazuju na fekalna zagađenja", rekla je pročelnica za zdravstvo Đulija Malatestinić.

Župan je istaknuo apsurd sustava: "Hrvatskim vodama je odobren projekt potpore obnovi goranskih vodovoda, ali je Čabar ispao iz projekta jer ima premalo ljudi. Po drugim kriterijima, Čabar je previše razvijen", rekao je Komadina te dodao da županija financijski pomaže dezinfekciju vode, no projekt obnove više kilometara vodovoda je i dalje pred Hrvatskim vodama.

Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.