Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje nova školska godina, drugačija i neizvjesna: dio škola kreće online

06.09.2020.

17:37

Autor: HRT - Radio Rijeka

Započinje djeci, roditeljima i nastavnicima najzahtjevnija školska godina do sada (Foto: Željko Lukunić / Pixsell)

Započinje djeci, roditeljima i nastavnicima najzahtjevnija školska godina do sada (Foto: Željko Lukunić / Pixsell)

Foto: - / -

U neizvjesnim okolnostima pandemije, za gotovo pola milijuna učenika u Hrvatskoj počinje nova školska godina. Škole obavljaju posljednje pripreme kako bi zadovoljile epidemiološke preporuke. Iako većina kreće s nastavom u razredima, zbog proboja virusa neke će škole započeti putem interneta.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji Osnovna škola Marina Držića neće raditi dva tjedna i učenici će nastavu pratiti od kuće, kao i učenici osnovne škole u Murteru. Srednja škola Prelog odgađa početak nastave za sedam dana, a idući tjedan nastave neće biti ni u osnovnoj školi u Koprivnici. Zbog zaraženog djelatnika, i nastava u OŠ Franje Horvata Kiša u Loboru kreće nastavom po modelu C. Jedna zaposlenica Osnovne škole fra Pavla Vučkovića u Sinju pozitivna je na koronavirus i samoizolacija je određena za većinu zaposlenika, pa škola ostaje zatvorena za učenike, a nastava će se odvijati online.

U osnovne škole Primorsko-goranske županije kreće 19 284 učenika. Od toga je 8127 učenika u Rijeci, gdje ih je 83 manje nego lani, dok je na području cijele županije 16 osnovnoškolaca više.

U srednjim školama na području cijele županije stanje je slično kao prošle godine: srednjoškolaca ima 9276, doznajemo županijske pročelnice za odgoj i školstvo Edite Stilin.

Grad Rijeka je za učenike viših razreda i nastavnike nabavio zaštitne maske, a prema potrebama škola, osigurat će i zaštitne pregrade. Većina od 25 osnovnih škola radit će u više smjena, prema potrebama, najavila je pročelnica za školstvo Sanda Sušanj.

Uoči početka nove školske i akademske godine Vlada je donijela odluku o tome kako će se izvoditi nastava  u osnovnim i srednjim školama te na fakultetima. Predviđena su tri modela nastave: model A je odvijanje nastave u školi, model B je mješoviti oblik nastave (u školi i na daljinu), a model C je nastava na daljinu.

"Model B je kombinirana varijanta u kojoj škole mogu organizirati nastavu na način da one škole koje imaju samo jednu smjenu, a takvih je 60 posto, podijele učenike od 1. do 4. razreda ujutro, a od 5. do 8. razreda popodne, čime se smanjuje broj učenika u samoj školi. Ostale škole, koje ne mogu osigurati propisanu distancu i nošenje maski, mogu izdvojiti učenike da je dio u školi, a dio online", rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Cilj je što više smanjiti koncentraciju đaka u školama, gdje će najveći izazov biti održavanje fizičkog razmaka među učenicima.

Model C primjenjuje se u slučaju da epidemiološka situacija bude takva da Vlada proglasi lockdown i on predviđa nastavu online, naveo je ministar i dodao kako škole same odlučuju o sankcijama za one koji ne budu nosili maske.

Sindikat Preporod uputio je ministru Fuchsu prijedlog da poslodavci budu dužni radnicima izdati aneks Rješenja o tjednom zaduženju za obavljanje nastave prema A, B i C modelu te da se radniku za vrijeme odvijanja nastave prema C modelu osnovna plaća uvećava za smjenski i dvokratni rad.

Saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović poručuje kako pod ovakvim uvjetima "djecu šaljemo u zatvor". Poručuje kako podržava roditelje koji su joj se obratili zabrinuti izostankom organizacije te napominje kako je već šest škola odgodilo nastavu, da nemaju svi adekvatnu opremu te da su upute donesene na prepad, nejasne, neartikulirane i preopširne.

"Učenici su se silno veselili početku školske godine, no sutra će, umjesto osmijeha, u školu ponijeti grč: boje se da neće izdržati cijeli dan u istoj prostoriji, da će ostati gladni i kako će izgledati obični odlazak na toalet. Djeca opravdano kritiziraju odluku da sedam sati ne smiju napustiti istu učionicu, niti za velikim odmorom. U toalet smiju samo uz pratnju tehničkog osoblja – zamislite samo to poniženje – dok užinu smiju samo donijeti, ne smiju izići izvan škole kupiti si obrok", poručuje Mirela Ahmetović.

Navodi i kako učenici inteligentno zaključuju da se svaki dan imaju priliku zaraziti tijekom vožnje u prepunim autobusima i tramvajima, a i druženjima prije i poslije škole. Smatra kako je "brojne dvojbene odluke Stožer civilne zaštite donio pod pritiskom politike" te tako izgubio kredibilitet.

"Ovaj stožer treba raspustiti, a novi stožer mora biti sastavljen od najstručnijih među nama i odgovarati Hrvatskom saboru", poručila je Mirela Ahmetović.

Poslušajte što o početku školske godine u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji kažu resorne pročelnice Sanda Sušanj i Edita Stilin te kako bi u praksi trebala izgledati tri predviđena modela nastave:

Sušanj: Većina škola u Rijeci prijeći će u dvije smjene, pripremila Lea Domijan Fišter

Stilin o prvašićima, pripremila Lea Domijan Fišter

Tri modela nastave, pripremila Mirjana Graovac

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.