Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje obnova toplovoda na Podmurvicama

19.08.2018.

11:37

Autor: Boris Kanazir

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Nakon Vojaka, Srdoča i Škurinja, sustav distribucije toplinske energije obnavlja se i na Podmurvicama. Radovi počinju u ponedjeljak 20. kolovoza i trebali bi završiti do kraja rujna. Tijekom izvođenja radova očekuje se i otežano prometovanje ovim dijelom grada.

Spomenuti radovi trebali su početi još početkom ovog mjeseca, ali zbog tehničkih razloga odgođeni su za dvadesetak dana. Od 20. kolovoza do kraja rujna trebalo bi se zamijeniti oko 330 metara toplovodnih cijevi koje vode od toplane Podmurvice do objekata u ulicama Vitomira Paje Širole, Branka Blečića, Rikarda Benčića i Giuseppea Duella.

Glavni izvođač radova, odapran prema pravilima Europske banke za obnovu i razvoj, koja ih sufinancira, talijanska je tvrtka "Amarc DHP srl". Podizvođač građevinskih radova je tvrtka "Kvarner graditeljstvo d.o.o." Tijekom izvođenja radova promet će na Podmurvicama biti usporen, reguliran privremenom signalizacijom, stoga iz "Energa" građane mole za strpljenje i razumijevanje.

Obnova toplovoda na Podmurvicama dio je velikog projekta obnove sustava distribucije toplinske energije u Rijeci koji je počeo 2015. godine. Prvo je obnovljen sustav na Vojaku, dvije godine kasnije radilo se na Srdočima, a ove godine nove su toplovode dobili i na Škurinjama. Postojeće čelične cijevi mijenjaju se predizoliranim twin-pipe cijevima od toplane do objekata na distribucijskoj mreži, poručuju iz "Energa".

Ovim će se zahvatom, navode, unaprijediti učinkovitost prijenosa topline od toplane do podstanica zgrada. Smanjit će se emisija ugljikova dioksida i troškovi održavanja, a time se smanjuju toplinski gubici mreže za 10 do 15 posto, gubici vode i potrošnja električne energije, pokazuju iskustva ranijih faza ovog projekta.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.