Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje omišaljski Big Om: lov na tune i velike ribe u Kvarnerskom zaljevu

23.08.2017.

15:23

Autor: Borna Šmer

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Lov na velike ribe, u svijetu popularni big game fishing, svoje mjesto ima i na Kvarneru. Natjecanje Big Om održat će se dvanaestu godinu zaredom u Omišlju - počinje će svečanim otvorenjem večeras u 19 sati i potrajat će do subote 26. kolovoza.

Do sada je na Big Omu sudjelovalo više od 200 ekipa i više od dvije tisuće sudionika. U 11 godina volonterskog rada, Omišalj se, uz Dubrovnik i Poreč, nametnuo kao jedno od nezaobilaznih jadranskih big game odredišta i uvrstio se među najpoznatija svjetska odredišta za lov na velike ribe. 

Riječ je o elitnom sportu koji u naš akvatorij privlači natjecatelje iz cijelog svijeta, koji će u tri ribolovna dana pokušati uloviti najveću i najtežu tunu plavih peraja. Budući da su tune na Kvarneru zamijećene u velikom broju, pogotovo teškaši od stotinu i više kilograma, tridesetak posada iz cijeloga svijeta svojim će se ulovima napeto boriti za ulaznicu na Svjetsko prvenstvo u Kostariki.

Lov se održava po strogim pravilima. Na jednom brodu smiju biti najviše četiri člana posade (plus skiper koji nije dio ekipe), a lovi se isključivo štapom. Svaki brod može ih imati četiri štapa – po jednoga za svakog člana ekipe. Zabranjena je upotreba živih mamaca, harpuna i borbenih stupova. Najmanja dozvoljena težina tune je 50 kilograma, a bodove donose i igluni, iglani, trup dugokrilac, gof, lampuga i luc.

Rijetke i ugrožene vrste riba, sve vrste morskih pasa i ribe ispod dozvoljene težine moraju se pustiti. Nakon ispunjene kvote, natjecatelji su obavezni pustiti i sve tune, bez obzira na težinu. Snaga ribolovnog alata ne smije biti veća od snage ribe, a lovi se u akvatoriju Kvarnerskoga zaljeva. Više o ovogodišnjem natjecanju rekao nam je predsjednik Kluba za sportski ribolov na moru Big Om Tomo Sparožić - poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.