Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje šesti KotarFEST - tri dana u prirodi uz bogat kulturni program

07.07.2017.

11:20

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Izvedba tri kazališne predstave i isto toliko filmskih projekcija obilježit će trodnevni program 6. KotarFEST u Delnicama, manifestacije koja već duže od pola desetljeća nastoji obogatiti ljetni kulturni život Gorskog kotara.

Lani je delnička scena Kotar teatra nazvana imenom doajena hrvatskog glumišta Pere Kvrgića, a i za ovu godinu, uoči večerašnjeg otvorenja, organizatori najavljuju nekoliko sadržajnih noviteta.

Organizatori iz Udruge Kotar teatar i njezin predsjednik Matija Kezele ove će godine, osim gostujućih predstava, prvi put ponuditi i nešto iz vlastite produkcije.

"Imamo našu prvu premijeru, kooprodukcijsku s Teatrom Rugantino iz Zagreba i zagrebačkom Akademijom dramskih umjetnosti. Riječ je o predstavi "Moja nuklearna ljubav" u režiji Olje Lozice, koju u Delnicama izvodimo premijerno, za otvorenje festivala. Mislim da je to prva predstava koju je produciralo kazalište koje djeluje u Gorskom kotaru i mislim da je to jednako velika stvar, kao i prošlogodišnje otvorenje delničke kazališne scene nazvane po Peri Kvrgiću", ističe Matija Kezele. 

Monodrama "Kurva", u izvedbi Olivere Baljak, bit će prva gostujuća predstava riječkog kazališta Ivana pl. Zajca na KotarFEST-u, umjetnička organizacija "Volim kulturu" delnički je festival odabrala za premijernu izvedbu predstave "Žena godine", no za cijeli festivalski projekt i dalje nedostaje više sluha privatnih sponzora, kaže producentica Maja Puhovski. 

"Često dobivamo odgovore tipa - sve je to super ideja, ali zašto baš Delnice? Na to uzvraćamo pitanjem – zašto ne? Sve se događa u Zagrebu, Rijeci, Splitu i drugim većim centrima, a istovremeno se govori o decentralizaciji koju nitko ne primjenjuje. Mi se oslanjamo na resorno ministarstvo, županiju i grad, bez čije pomoći festivala definitivno ne bi bilo", kaže Puhovski.

Domaći naslovi "Sve najbolje", "Zagonetni dječak" i "Goran" čine filmski dio programa ovogodišnjeg KotarFEST-a, u sklopu kojeg će biti organizirano i pet kreativnih radionica.

Poslušajte:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.