Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje virtualni NEMO - tema je uloga muzeja u ljudskom shvaćanju svijeta

16.11.2020.

12:09

Autor: Ivan Ribarić

Foto: EPK - Rijeka 2020

Foto: EPK - Rijeka 2020

Foto: - / -

Prvi je dan održavanja virtualne NEMO europske muzejske konferencije pod nazivom Značaj uloge muzeja, koja se održava kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u kojoj sudjeluje više od 1.500 sudionika iz preko 80 zemalja.

Konferencija se održava do 19. studenog, a ovogodišnji online način održavanja konferencije, uslijed krize uzrokovane pandemijom COVIDA-19, omogućuje da se na jednom mjestu okupi još veći broj sudionika koji će se međusobno nadahnuti, osnažiti i steći nova znanja.

NEMO konferencija izvorno je trebala biti održana u Rijeci, no unatoč njenom online izdanju, mnogobrojni sudionici moći će doživjeti dio EPK programa. Naime, organizirani su virtualni obilasci izložbe Fiume Fantastika – Fenomeni grada i 51000 Balthazargrad, koje su trenutno postavljene u Exportu na Delti odnosno u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. Usto, četiri lokalna muzeja: Muzej Grada Rijeke, MMSU, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja i Prirodoslovni muzej Rijeka, također se pridružuju posebnom panelu koji pozornost usmjerava na njihov rad.

Konferencija istražuje važnu ulogu koju muzeji imaju u pojašnjenju složenih tema. 50 govornika iz 15 različitih zemalja inspirira sudionike na druge načine prikazivanja tih tema, kroz tehnike kao što su pripovijedanje priča, muzejske laboratorije i slično te ih potiče na određene promjene.

Na posebnom panelu ispituju se i izazovi koje je pandemija COVIDA-19 donijela muzejskom sektoru, uključujući i prikaz početnih rezultata NEMO-vog praćenja utjecaja pandemije na muzejsku djelatnost. 

Važnost povezivanja u ovim izazovnim vremenima je očita, poručuje David Vuillaume, predsjedatelj NEMO-a i objašnjava: - Svaki je muzej u Europi jedinstven, ali se njih 30.000 suočava sa sličnim izazovima. Mreža poput NEMO-a pomaže im u pronalaženju zajedničkih odgovora, razmjene vrijednih iskustava te da budu prepoznati kao dio zajedničkog kulturnog kruga.

Više informacija o NEMO - Europskoj muzejskoj konferenciji 2020. nalazi se na www.europeanmuseumconference.org. NEMO konferenciju podržavaju RIJEKA 2020, program Kreativna Europa i Povjerenik njemačke savezne vlade za kulturu i medije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.