Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinje zaprimanje zahtjeva za oslobađanje plaćanja komunalne naknade

16.04.2020.

11:51

Autor: Ivan Ribarić

Foto: Pixsell

Foto: Pixsell

Foto: - / -

Od danas počinje zaprimanje zahtjeva za oslobađanje ili odgodu plaćanja komunalne naknade za sve obveznike plaćanja komunalne naknade koji nisu obuhvaćeni mjerom obustave rada Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Zahtjevi se upućuju putem Informacijskog servisa Grada Rijeke.

Obveznici obuhvaćeni mjerom obustave rada, odnosno zabrane obavljanja djelatnosti, ne podnose zahtjev, već se oslobađanje vrši po službenoj dužnosti od strane nadležnog Odjela za komunalni sustav Grada Rijeke, a svakom će se obvezniku o oslobađanju dostaviti pisana obavijest. Obveznici se oslobađaju od plaćanja komunalne naknade od 1. ožujka 2020. godine pa do prestanka važenja navedene mjere na području Republike Hrvatske.

Svi ostali obveznici plaćanja komunalne naknade kojima rad nije obustavljen temeljem mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, imaju mogućnost podnošenja zahtjeva za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade ili zahtjeva za odgodu plaćanja komunalne naknade sukladno Općem poreznom zakonu, a prema sljedećim uvjetima:

Zahtjev za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade mogu podnijeti obveznici kojima je znatno otežan rad, uz uvjet pada prihoda odnosno primitka od najmanje 50% u razdoblju od 20. ožujka do 20. lipnja 2020. godine u odnosu na isto razdoblje prethodne kalendarske godine. Oslobađanje se odobrava za razdoblje od 3 mjeseca računajući od 1. travnja 2020. godine.

Zahtjev za odgodom plaćanja komunalne naknade mogu podnijeti obveznici kojima je otežan rad, uz uvjet pada prihoda odnosno primitka od najmanje 20% u mjesecu koji prethodi mjesecu podnošenja zahtjeva u odnosu na isto to razdoblje prethodne kalendarske godine ili ako temeljem dostavljene dokumentacije dokažu da će im prihodi odnosno primici u narednom razdoblju od 3 mjeseca od dana podnošenja zahtjeva za odgodom pasti najmanje 20% u odnosu na isto to razdoblje prethodne kalendarske godine.

Obveznici kojima rad nije obustavljen temeljem mjere Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, na dan podnošenja zahtjeva za oslobađanjem ili odgodom plaćanja komunalne naknade, na knjigovodstvenoj kartici Grada Rijeke ne smiju imati evidentiran dug veći od 200 kuna koji se odnosi na javna davanja Gradu Rijeci dospjela do 20. ožujka 2020. godine, što provjerava Grad Rijeka po službenoj dužnosti.

Zahtjev za oslobađanjem od plaćanja komunalne naknade i zahtjev za odgodom plaćanja komunalne naknade podnosi se od 16. travnja 2020. godine, na propisanom obrascu Grada Rijeke putem Informacijski servis Grada Rijeke kojem se može pristupiti sa stranica Grada Rijeke www.rijeka.hr.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.