Hrvatski radio

Radio Rijeka

Počinju prijave za jesenski upisni rok u srednje škole

20.08.2022.

10:21

Autor: Radio Rijeka

Upisi u školu

Upisi u školu

Foto: PIXSELL / PIXSELL

Danas u 12h počinju prijave za upis u srednje škole u jesenskom roku.

Državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak kaže kako je ostalo oko 7 tisuća upisnih mjesta, kao i proteklih godina.


Prijave programa koji zahtijevaju dodatnu provjeru traju do 22. kolovoza do 23:59 sati, objavljeno je na internetskim stranicama.


Kraj prijava obrazovnih programa je 25. kolovoza u 12 sati i nakon toga kandidati više neće moći prijavljivati programe niti mijenjati redoslijed prioriteta.


Početak prikaza rezultata na ljestvicama poretka za sve kandidate je od večeras u 21 sat. Ljestvice poretka postaju konačne 27. kolovoza.


Dakle, učenici će 27. kolovoza vidjeti u koju su školu i u koji program ostvarili pravo upisa.


Ljetni upisi pokazali su trendove uglavnom slične onima iz prijašnjih godina, uz određene novine, rekao je za HTV državni tajnik Paljak.


Napominje da ima i dobrih pomaka što se tiče trogodišnjih zanimanja, "očito se ponovno javlja interes za neka zanimanja koja su bila dosta deficitarna.


Novi gospodarski trendovi, prije svega u građevini, rezultiraju povećanim interesom učenika za ta zanimanja. Novi kurikulumi su također donijeli osvježenje tu mislim na CNC operatere, kuhare, prodavače.


Uslužne djelatnosti su jako popularne, a pritisak na one najfrekventnije gimnazije je i dalje ostao, i one su ispunile svoje kvote", dodao je.


Što se tiče Hrvatske u cjelini, neupisanih učenika je sada ukupno 1100.


Prema ovim podacima nitko ne bi trebao ostati neupisan, još je puno otvorenih programa, napomenuo je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.