Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod geslom "Upoznaj, ne sudi-tko su Romi" obilježit će se ovogodišnji Svjetski Dan Roma!

30.03.2023.

13:04

Autor: Josip Krmpotić

Vijeće romske nacionalne manjine u Rijeci

Vijeće romske nacionalne manjine u Rijeci

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Povodom nadolazećeg Svjetskog Dana Roma, koji se obilježava 8.travnja Vijeće romske nacionalne manjine u Rijeci govorilo je o nažalost, uvijek aktualnim problemima romske zajednice. 

Predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine u Rijeci istaknuo je kako se i dalje osjećaju građanima drugog reda što mnogi i ne kriju da o njima misle,poput kako je Mehmeti rekaom beogradskog gradonačelnika Aleksandra Šapića, čije rasističke i diskriminatorske izjave vezane uz Rome najoštrije osuđuje, posebno uvažavajući spoznaju da u Srbiji živi gotovo pola milijuna Roma.


U Hrvatskoj, Rome je, kaže Mehmeti, vrlo jeftino, za milijun kuna, prodao Veljko Kajtazi, 76. ruka u Saboru, a u Primorsko goranskoj županiji i Gradu Rijeci Romi se nadaju boljoj suradnji sa strukturama vlasti i vjeruju da ćemo naći zajednički jezik pri nalaženju boljeg života i standarda Roma.


Prije svega odnosi se to na rješenje mogućeg iseljavanja Roma s Rujevice, zbog gradski infrastrukturnih projekata rekao je predsjednik Vijeća Romske nacionalne manjine u Rijeci Surija Memeti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.