Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: Pupak krije ostatke najmanje sedam brodova

29.09.2021.

16:02

Autor: Albert Petrović

Foto: Danijel Frka / Facebook

Foto: Danijel Frka / Facebook

Foto: - / -

Danijel Frka vratio se u naš program pričom o netom završenoj arheološkoj ekspediciji u kojoj je sudjelovao, a odvijala se u blizini našeg najjužnijeg otoka - Palagruže. Ondje se, kod hridi Galijula, nalazi izuzetno opasan podvodni greben zvan Pupak, koji je kroz stoljeća postao groblje brodova.

Neuočljiv s površine, Pupak krije ostatke najmanje sedam brodova: četiri antička, jedan mletački iz 16. stoljeća, britanski jedrenjak iz 18. i na koncu parobrod s kraja 19. stoljeća kojemu se ne zna podrijetlo.

Od antičkih brodova nije ostalo mnogo, ali ostali su olovni ingoti - šipke koji su u starom Rimu bili vrijedni i traženi poluproizvod. Pronađeno ih je dvadesetak, izuzetna su arheološka vrijednost, a na sebi imaju carske žigove koji svjedoče da su proizvedeni u Španjolskoj.

S mletačkog broda izvučena su dva brončana topa još osamdesetih godina, a pod morem su još njegova sidra.

"Parobrod koji se nalazi na vrhu hrpe potonulih brodova, a koji još nismo identificirali, u dosta je lošem stanju. Vjerujemo da će se s vremenom dodatno rastočiti pa će ga biti lakše proučavati. Ovo nalazište još je jedan dokaz o preko tri tisuće godina navigacije na ovim prostorima, kao i o tome da je Jadran bio prometno i frekventno pomorsko područje", govori Frka u razgovoru što ga možete preslušati u nastavku:

Pupak krije ostatke najmanje sedam brodova, pripremio Albert Petrović

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.