Hrvatski radio

Radio Rijeka

Podignuli tužbu: opatijski obrtnici protiv nejednakog položaja ugostitelja

10.02.2017.

15:28

Autor: Eduard Kišić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici Ceha ugostitelja Opatije podnijeli su tužbu Ustavnom sudu zbog, kako su rekli, nejednakog položaja u kojem su se našli ugostitelji povećanjem stope PDV-a, a izrazili su i razočaranje što su Michelinove zvjezdice našle restorane u Istri i Dubrovniku, ali ne i na Kvarneru.

Kod hotelijera stopa PDV-a i dalje iznosi 13 posto, dok je kod vlasnika kafića povećana na 25 posto, stoga ćemo od lokalne zajednice zatražiti smanjenje poreza na potrošnju od 3 posto, rekao je Igor Stanger, predsjednik Ceha ugostitelja.

U protekloj godini je na području grada Opatije i općina Lovran, Matulji i Mošćenićka Draga otvoreno 76 novih obrta, što je 20 posto više nego u 2015. godini. Najviše je onih ugostiteljske djelatnosti, odnosno kafića, ali ih slijede u velikom broju proizvodni obrti novih tehnologija.

Otvaraju ih mladi ljudi i to je ono što ohrabruje, rečeno je danas na susretu predstavnika Udruženja obrtnika Opatija s novinarima.

Koji još problemi muče obrtnike, poslušajte u prilogu Eduarda Kišića:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.