Hrvatski radio

Radio Rijeka

Podignuta optužnica za ubojstvo dvojice hrvatskih vojnika 1991. godine

01.02.2017.

18:41

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 45-godišnjeg državljana Srbije zbog ubojstva dvojice pripadnika Hrvatske vojske u Bariloviću 4. studenoga 1991., dok su se predavali njegovoj postrojbi koja je osiguravala proboj tenkova iz vojarne Logorišta.

Optužen je zbog kažnjivih djela protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. ŽDO ne navodi identitet ni inicijale optuženika. Poznato je da je riječ o Radi Boliću, koji nije dostupan hrvatskome pravosuđu, navodi Hina. Naime, za ubojstvo dvojice vojnika koji su se predavali, prije je optužen i osuđen njegov otac Marko Bolić (72), a u prvoj fazi istrage bili su obuhvaćeni i otac i sin. Odlučeno je da se predmet razdvoji, a Rade Bolić nije dostupan hrvatskome pravosuđu. Marko Bolić osuđen je 2013. godine na devet godina zatvora.

Optuženik se opravdano sumnjiči da je tijekom oružanog sukoba između JNA i Teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine s pripadnicima policije i vojnih postrojba Hrvatske, kao pripadnik tzv. skradske čete, osiguravajući proboj tenkova, s postrojbom naišao na pripadnike Hrvatske vojske M. J. i D. T., koji su položili oružje i podignuli ruke u znak predaje, a u koje je s još jednim pripadnikom te postrojbe pucao i ubio ih, navodi ŽDO.

Osim za to kažnjivo djelo, ŽDO u Rijeci tereti ga i za sprječavanje dokazivanja jer je tijekom vođenja kaznenog postupka protiv njegova oca, 21. listopada 2010. telefonom otvoreno i ozbiljno prijetio članovima obitelji mogućeg svjedoka.

Kako je utvrđeno tijekom suđenja Marku Boliću, on i njegov sin Rade su, prateći tenkove, s pripadnicima tzv. skradske čete naišli na osobni automobil u kojem su bila dvojica hrvatskih vojnika. Pucali su u njih iako su izišli iz automobila, na poklopac motora položili lovački karabin i ručnu bombu te podignuli ruke u zrak. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.