Hrvatski radio

Radio Rijeka

Podjela LRH: opatijski hoteli odvojeni od hotela u Cavtatu i Portorožu

28.08.2015.

11:08

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Glavna skupština Liburnia Riviera Hotela prihvatila je plan podjele te tvrtke i izdvajanje nove tvrtke - LRH Hoteli Cavtat. Tako će LRH nastaviti upravljati liburnijskim hotelima, a LRH Hoteli Cavtat onima u Cavtatu i Portorožu.

Promjene u ustroju Liburnia Riviera Hotela ništa dramatično ne mijenja za zaposlenike i poslovanje tvrtke. Ovakvim su raspletom događaja zadovoljni i dioničari, u prvome redu jedinice lokalne samouprave na opatijskom području, koje žele da se LRH fokusira na razvoj i ulaganja u Opatiji i na opatijskoj rivijeri. Darko Ostoja iz SN Holdinga, većinskoga vlasnika LRH, rekao je da se već ubrzano pripremaju ulaganja u neke objekte, unatoč zastojima zbog urbanizma i prostornog planiranja.

Dujmić: Ovakvu podjelu smo željeli
Zadovoljan je i gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić jer je izglasano ono što su lokalne jedinice željele - da se LRH razvoji na dva društva. "To je za nas dobro jer se sada okrećemo LRH, investiramo u tu tvrtku i nova radna mjesta i time unaprjeđujemo destinaciju", izjavio je Dujmić. Dodaje da će Nova Liburnija pokušati dogovoriti prodaju dionice nove tvrtke jer nema interesa u poslovanju u Cavtatu i Portorožu. Novost je i da će dva člana nadzornog odbora LRH izravno birati Nova Liburnija, odnosno jedinice lokalne samouprave opatijskoga područja.

Podjela će se provesti smanjenjem temeljnoga kapitala Liburnia Riviera Hotela za 202,7 milijuna kuna, koliko će iznositi temeljni kapital novog društva LRH Hoteli Cavtat. Tako će temeljni kapital LRH, koji sada iznosi 898,8 milijuna kuna i podijeljen je na 302.684 dionice nominale 2.970 kuna po dionici, biti smanjen na 696,1 milijun kuna, pri čemu će nominalna vrijednost dionice biti smanjena za 670 kuna, na 2.300 kuna.

LRH Hoteli Cavtat, s dva hotela u Cavtatu i dva u Portorožu, imat će 302.641 dionicu nominalne vrijednosti 670 kun. Dioničari će za svaku dionicu LRH prije podjele steći po jednu dionicu LRH i jednu dionicu LRH Hotela Cavtat.
Najveći pojedinačni dioničar, SN Holding, ima 61,85 posto dionica, a slijede Grad Opatija i općine Lovran, Matulji i Mošćenička Draga. S njihovih 25 posto plus jednom dionicom upravlja tvrtka Nova Liburnija.

Mali dioničari imaju 9,42 posto dionica Liburnia Riviera Hotela, a Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) 3,73 posto dionica. LRH je pak najveći dioničar u Hotelima Cavtat s 93,26 posto dionica. Hoteli Cavtat, pak, u stopostotnom vlasništvu imaju tvrtku Hoteli Metropol iz Portoroža.

Mali dioničari poduprli su odluku o podjeli i usvojeni su svi protuprijedlozi vezani uz zaštitu njihovih prava, rekao je predsjednik Udruge malih dioničara LRH Dražen Mikulić. Za njih se podjelom tvrtke ne mijenja gotovo ništa: umjesto jedne dionice imat će dvije praktično iste nominalne vrijednosti, moći će i birati hoće li ostati dioničati jedne ili obiju tvrtki.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.