Hrvatski radio

Radio Rijeka

Podnevni doček Nove godine u Fužinama

31.12.2021.

16:59

Autor: Nenad Lučić

Podnevni ispračaj, Fužine

Podnevni ispračaj, Fužine

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Nakon dvogodišnje stanke, Fužine u Gorskom kotaru su iznova organizirale 21. po redu, podnevni ispraćaj Stare, te doček Nove godine. Najdugovječniji i najmasovniji takav događaj u Hrvatskoj je tijekom protekla dva desetljeća znao privući 10 do 15 tisuća posjetitelja, a iako je ove godine, zbog epidemioloških mjera, okupljenih bilo znatno manje , organizatori su se potrudili ponuditi raznovrsniji program. 

Za razliku od ranijih silvestarskih slavlja, kada se podnevnim odbrojavanjem Stara godina ispraćala na jednoj lokaciji u središtu naselja, ove su godine domaćini morali biti organizacijski kreativniji, ističe voditeljica ureda za turizam Općine Fužine Silvija Sobol.

Tradicionalni, podnevni ispraćaj Stare i doček Nove godine nismo organizirali samo u centru Fužina, već i na nekim dodatnim lokacijama uz jezero Bajer, gdje su se u osmišljavanje dodatnog programa uključili ugostitelji. Tako da ove godine imamo cirkuski show, fire show, podnevni vatromet i još mnogo toga.

voditeljica ureda za turizam Općine Fužine Silvija Sobol

A na jezeru Bajer bilo je i organiziranog silvestarskog kupanja za koje je uvijek spremna ekipa opatijskih Kukala, iako se, kako kaže Mario Sušanj, opreza radi prethodno mjerila temperatura vode:

Kažu da je temperatura vode 7 stupnjeva celzijevih, no kako mi redovito treniramo, ovakvi uvjeti za nas nisu ništa posebno. Lani smo na zagrebačkom jezeru Jarun postigli rekord, jer tada je voda bila samo 5 stupnjeva, a danas se uz jezero Bajer okupilo osam hrabrih kupača.

Mario Sušanj

Od kupača su ipak na fešti u Fužinama bili brojniji šetači i oni željni zabave, a njih je doista bilo iz raznih dijelova Hrvatske.


"Iz godine u godinu nam prijatelji pričaju kako je u Fužinama dobro, pa smo i osobno željeli iskusiti taj doživljaj", kaže jedan od mladića, pristiglih iz Istre, a njegov prijatelj pridodaje kako je podnevni doček, u usporedbi s onim ponoćnim, doista nešto novo i drugačije.


Podnevno slavlje u Fužinama jedan je od pokazatelja da bi Gorski kotar ove godine po podacima turističkog prometa mogao čak i nadmašiti zasad rekordnu 2019, godinu

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.