Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poduzetnici ogorčeni nakon sastanka, traže pomoć Plenkovića

30.11.2020.

13:47

Autor: M.Š. / HRT

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava održan je još jedan krug pregovora između Vlade i udruga gospodarstvenika, a vezano uz obeštećenja uslijed zabrane rade ugostiteljima i drugima. Prenosimo rekaciju predsjednika Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedrana Jakominića.

Ministar financija Zdravko Marić nakon sastanka s gospodarstvenicima izašao je pred novinare. Najavio je kako će pomoći onima koji su najpogođeniji mjerama za suzbijanje koronavirusa.

"Mjere očuvanja radnih mjesta i 4 tisuće kuna za radnika. Model i dalje funkcionira i nema razloga ne očekivati i ne vjerovati da neće nastaviti dalje. Jedna tema koja je otvorena još u proljeće, a radi se o tzv. Covid kreditima. Učinit će se sve da se ubrzaju sve procedure. Oni će imati prioritetni značaj. Treći dio je da bismo išli u kompenzaciju i pokrivanja ili dijela ili potpunog pokrivanja fiksnih troškova. Od troška najma, zakupa, komunalija poput struje, vode, plin, čistoća..., neki osnovni troškovi koji se plaćaju svaki mjesec. Plaća se i primjerice HRT pristojba, spomenička renta, naknada ZAMP-u", poručio je među ostalim.

Svi koji će imati pad prihoda u ovom prosincu u odnosu na prošli, a da je veći od 60 posto, oni će se kvalificirati da dobiju olakšicu vezano uz fiksne troškove. "Nakon 60 posto pada ići će određeno stupnjevanje, koliki će se postotak pokrivati", dodaje ministar.

Što se tiče rasprave o smanjenju PDV-a, a što zahtijevaju gospodarstvenici, Marić kaže da se fokusiraju na mjere. "Mi cijelo vrijeme radimo porezna rasterećenja. PDV kao takav nije tema ovih mjera", dodaje ministar. 

Jakominić: Potreseni smo današnjim razgovorom

"Više smo potreseni nego zadovoljni s današnjim razgovorom. Epidemiološka situacija možda nije jasna, ali ekonomska jest. Postoji razlog zašto smo na dnu Europske unije već 30 godina. Bojimo se da ćemo tamo i ostati. Neka vjera u bolje sutra nije postignuta, mjere idu isključivo na ona radna mjesta kojima prijeti zatvaranje, ne za ona koja su ugrožena nedostatkom ekonomske aktivnosti. Kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim", poručio je ugositelj i pivar Vedran Jakominić iz Rijeke, a koji je dio pregovaračkog tima sa strane gospodarstvenika.

Postoji već sada spontnano okupljanje ispred Ministarstva financija, nemamo drugog načina, dodaje Jakominić ističući da je porezni pritisak enorman te da sljedeća godina neće biti bolja od ove ili prošle. 

Medak: Neka Plenković presudi u našu korist

Predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak također je nezadovoljan ishodom pregovora.

"Nismo dobili odgovor što će biti ako se nastavi zatvaranje nas i nakon Nove godine. Nisu pripremljeni te mi je jako teško, ne vidim puno svjetla na kraju tunela. Pa ljudi, Srbija je smanjila na 10 posto porez, Mađarska 5 posto, Slovenija ima 9 posto... Regulator nam mora sada izaći u susret. Taj PDV, 300 milijuna kuna, oni su do sada potrošili 12 milijardi kuna. Zašto bi radili taj posao, ako nije isplativ. Apeliram na premijera Andreja Plenkovića da na sjednici Vlade presudi u našu korist jer ministar Marić uopće o ovome nije htio razgovarati. Gospodin Radimir Čačić koji je "jezičac na vagi" i koji je vikao da nas se zatvori, neka sada viče da nam se smanji PDV. 

Odluke na sjednici Vlade

U 15 sati održat će se sjednica Vlade na kojoj će se donijeti nekoliko važnih odluka, među njima i one o kaznama za nepoštovanje mjera te pomoći gospodarstvenicima.

"Uvijek smo klasa optimist, nadam se da ćemo dobiti ono što tražimo, a to je očuvanje radnih mjesta, da naši ljudi dočekaju Božić s osmijehom na licu. Nisam se nadao drugom krugu pregovora, nadao sam se da ćemo sve riješiti u prvom krugu. Nismo samo mi tu ugostitelji, tu su i povezani OPG-ovi, craft pivovare i ostali što surađuju s našom djelatnošću. Sve to treba nadoknaditi i naći kompenzacijske mjere", istaknuo je uoči sastanka u Ministarstvu predsjedniik Udruženja ugostitelja Zagreba Franz Letica. 

Tko zna, možda ćemo ući i u treći krug pregovora, ne budemo li zadovoljni, dodaje Letica.

Ugostitelji ponavljaju da je temelj smanjenje PDV-aDodaju da su od Vlade dobili okvirni nacrt onoga što se može napraviti, ali da im to nije prihvatljivo.

Poslušajte izjave ministra Marića i predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedrana Jakominića:

Marić o mjerama, pripremio HRT

Vedran Jakominić: potresno je da se razgovara samo o nekim strukama, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.