Hrvatski radio

Radio Rijeka

Podzemlje Učke čuva brojne tajne

28.04.2022.

12:17

Autor: Josip Krmpotić

kaverna

kaverna

Foto: - / Park prirode Učka

U centru za posjetitelje na Poklonu u Parku prirode Učka večeras će od 18 sati speleolog Dino Grozić održati predavanje o sustavu "Zračak nade-kaverna u tunelu Učka".

Sustav je najdublji i najdulji istraženi speleološki objekt u županiji, ali i na području Hrvatske te jedan od većih u ovom dijelu Europe.


Učka je privlačna u svim godišnjim dobima, kako nad zemljom, tako i u podzemnom svijetu, a podzemlje uz ljepotu krije mnoge tajne.


Dobar dio njih krije već od 1977. godine kada je počelo bušenje Učke, a speleolozi su otkrili i sve upućuje na to da velik dio priče o ovom sustavu još uvijek nije ispričan, potvrdila nam je stručna voditeljica Parka prirode Učka Dalija Matijević.


Tajne podzemlja otkrijte poslušavši emisiju:

emisija Leksikon

mapa kaverne

mapa kaverne

Foto: - / Park prirode Učka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Leksikon

Ne stane nam sve u informativne emisije dana, pa zato u Leksikonu svakog dana između 17 i 18 sati emitiramo nekoliko razgovora ili reportaža o aktualnim događajima u našem kraju. Između njih - dobra glazba!

Poslušajte u Slušaonici