Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pogled u Rimsko Carstvo: djeca na kreativan način o svetkovini Saturnalija

24.12.2018.

11:13

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Advent je vrijeme kršćanske pripreme za blagdan Božića, no što se u tom dijelu godine događalo tijekom raznog razdoblja Rimskog Carstva Prirodoslovni muzej iz Rijeke je, kao sudionik projekta Claustra +, pokušao predočiti sudionicima jedne od predblagdanskih, dječjih radionica u Delnicama

U doba Rimskog Carstva, pojašnjava muzejska pedagoginja Marta Blažević, prosinac je bio mjesec svetkovine Saturnalija, kojom se tijekom zimskog solsticija obilježavao prijelaz iz najdulje noći u razdoblje kada bi dan postajao dulji. Dakako, između spomenute svetkovine i adventskog razdoblja često se rade usporedbe, no niz se stvari, počevši od dekoracije, znatno razlikovao.

Za vrijeme Saturnalija, ističe Marta Blažević, dekoracija je više nalikovala onome što u moderna vremena prati karnevalsko razdoblje, a i zbog brojnih uličnih slavlja rimsku bismo svetkovinu također mogli usporediti s karnevalom.

Djeca su tijekom kreativnih radionica znanje o Saturnalijama stjecala kroz likovnu izradu prepoznatljivih obilježja ove svetkovine , poput lampiona i sunca.

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / Radio Rijeka

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.