Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pojačan promet znači više sudara, a i divljači je više na cesti

30.07.2018.

11:00

Autor: Radio Rijeka

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Foto: - / -

Na prometnicama Policijske uprave primorsko-goranske tijekom vikenda dogodilo se 40 prometnih nesreća, u kojima su tri osobe teže, a deset je osoba lakše ozlijeđeno. Učestala su izlijetanja divljači na prometnice!

Prometne nesreće s teško ozlijeđenim osobama dogodile su se na području Raba i Vrbovskog. U nesreći u Loparu, 27. srpnja, teško je ozlijeđeno dijete koje je oborio mladić, upravljajući mopedom prije stjecanja prava na upravljanje tom kategorijom vozila.

Motocikist, 31-godišnjak, teško je ozlijeđen u nesreći 28. srpnja u mjestu Bunjevci, pored Vrbovskog, nakon što mu je 29-godišnji vozač osobnog vozila oduzeo prednost prolaska, dok je drugi vozač motocikla, 48-godišnjak, teško ozlijeđen 29. srpnja u mjestu Banjol, na otoku Rabu. On je nepropisno pretjecao kolonu vozila i sudario se s osobnim vozilom koje se uključivalo u promet.

Ovog vikenda zabilježeno je šest slučajeva istrčavanja divljači na prometnice, pri tom, na sreću, ozlijeđenih osoba nije bilo. Većinom je riječ o srnećoj divljači te jelenu i divljoj svinji, a na cestu su izlijetali na području Klane, Malinske, širem području Matulja, Jelenja, Osora i Porozine. Ukupna šteta procijenjena je na više od trideset tisuća kuna.

Zbog neočekivane pojave divljači, vozačima savjetujemo pojačani oprez, posebno u jutarnjim i večernjim satima te na prometnicama izvan naselja. Podsjećamo, vozač vozila koje naleti na životinju na cesti, sukladno Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, odgovara prekršajno ako se utvrdi da je do udara došlo zbog kršenja prometnih propisa ili neprilagođene brzine kretanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.