Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pojačana kontrola produžila čekanje na granici sa Slovenijom

07.04.2017.

11:25

Autor: Hina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog izmjena schengenskog zakonika, kojima se pooštrava kontrola europskih granica, u petak ujutro se nešto duže čeka na ulazak u Sloveniju iz Hrvatske. Cilj strožega nadzora je sprječavanje nezakonitih aktivnosti i terorizma.

Na Pasjaku kolone, Rupa bez gužve
Kako doznajemo od granične policije na graničnom prijelazu Rupa čeka se oko jedan sat u oba smjera. Na Pasjaku su veće gužve: na ulazu u Hrvatsku čeka se u koloni od pet kilometara odnosno oko tri sata. Na izlasku iz Republike Hrvatske čeka se između sat i sat i pol. (O. V.)

Slovenija je na graničnim prijelazima s Hrvatskom dužna skenirati putne dokumente državljana EU-a i trećih država radi provjere u bazi podataka Schengenskoga informacijskog sistema (SIS). Vrijeme čekanja na ulazak u Sloveniju za autobuse bilo je dva sata, a za ulazak u Hrvatsku dva sata i 15 minuta. Osobni automobili čekali su na izlasku iz Slovenije sat i 15 minuta, dok se na ulazak u Sloveniju nije čekalo, objavila je slovenska policija.

Promet na graničnim prijelazima uobičajen je za kraj tjedna, a broj ulaznih i izlaznih traka te broj osoblja prilagođavat će se uvjetima u prometu, kažu u slovenskoj graničnoj policiji. Veći promet i duže čekanje očekuju idućeg četvrtka i petka, s dolaskom uskrsnih praznika, kada je tranzitni i međunarodni promet velik.

Prošle je godine, po podacima slovenske policije, za Veliki petak na Obrežju/Bregani granicu prešlo gotovo 70.000 putnika i 20.000 vozila, a godišnje taj prijelaz u oba smjera koristi više od 14 milijuna putnika.

Slovenska policija i prometni servisi savjetovali su prethodnih dana da bi trebalo pratiti stanje na graničnim prijelazima i vrijeme čekanja te u slučaju gužvi birati manje optrerećene prijelaze, međudržavne i malogranične, kao i alternativne cestovne pravce. Posebno se to odnosi na najopterećenije prijelaze poput prijelaza Bregana/Obrežje, Macelj/Gruškovje te veće granične prijelaze u Istri.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.