Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pojačana zdravstvena skrb tijekom turističke sezone

28.06.2015.

11:36

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Tijekom turističke sezone zbog dolaska turista broj stanovnika u Primorsko goranskoj županiji poveća se više od 20 puta, što zahtjeva i pojačanu zdravstvenu skrb. Stoga se na određeno vrijeme u turističke ambulante ljeti zaposli dodatnih tridesetak liječnika i dvadesetak medicinskih tehničara, a rade i vikendom.

Turističke ambulante otvorene su uglavnom od početka lipnja do sredine rujna. Lani je prvi put ambulantu dobio i otok Unije jer hitnoj pomoći treba 40 minuta da iz Malog Lošinja gliserom stigne do Unija, a ovog ljeta će i Lopar od sredine srpnja imati turističku ambulantu. 

Najviše posla dodatni medicinski timovi ljeti imaju u Crikvenici i Opatiji, te u turističkim mjestima kvarnerskih otoka, gdje se broj žitelja poveća više od 20 puta. Pri tome prednjači Cres gdje se 34 puta poveća broj stanovnika u jeku turističke sezone, a pogotovo za vrijeme vikenda i blagdana tako da su ambulante pretežito na raspolaganju od 8 do 22 sata - ističe pročelnica županijskog odjela za zdravstvo Đulia Malatestinić.

Za rad turističkih ambulanti treba oko dva i pol milijuna kuna. Oko 280 tisuća izdvaja se iz proračuna ministarstva turizma, iz županijskog 260 tisuća, dok jedinice lokalne samouprave iz boravišne takse izdvajaju milijun i 800 tisuća kuna, na što ih obavezuje zakon - dodaje župan primorsko-goranski Zlatko Komadina.

Ove godine je Ministarstvo zdravlja pokrenulo pilot projekt helikopterske hitne medicinske pomoći. Objavljen je natječaj što istječe krajem mjeseca, a letjelice i posada za pružanje hitne pomoći bile bi od kolovoza do kraja godine stacionirane u zračnim lukama na Krku i u Splitu. No nije izvjesno da će se projekt moći realizirati ove turističke sezone jer je procijena vrijednosti projekta oko 9 milijuna kuna samo za dvije zračne baze i samo za 4 mjeseca stoga je ministarstvo objavilo odredbu da jedino ako budu osigurana sva financijska sredstva će biti moguće odabrati adekvatnog ponuditelja - kaže Đulia Malatestinić.

Više u prilogu Biserke Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.