Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pokazatelji raka dojke i vrata maternice u PGŽ na razini Europske unije

24.11.2017.

12:30

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na području Primorsko-goranske županije najviše je postignuto u prevenciji raka dojke i vrata maternice, a smanjena je i smrtnost od kardiovaskularnih bolesti, dok su najlošiji rezultati u prevenciji pušenja i pijenja alkohola, posebice među mladima.

Rečeno je to na predstavljanju istraživanja u sklopu projekta "Model mjerenja efikasnosti javnozdravstvenih usluga", što su ga po prvi puta u Hrvatskoj proveli županijski Nastavni zavod za javno zdravstvo i Ekonomski fakultet u Rijeci. 

Na predstavljanju projekta Hrvatske zaklade za znanost objašnjeno je da je "cilj bio kreirati model mjerenja efikasnosti aktivnosti koje zavodi za javno zdravstvo, kroz pružanje svojih usluga, trebaju obavljati na što kvalitetniji način, uvažavajući principe racionalnog poslovanja".

Vladimir Mićović, ravanatelj županijskoga Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, ističe kako su preventivni programi ranog otkrivanja karcinoma dojke i vrata maternice doveli do toga da su pokazatelji u Primorsko-goranskoj županiji na razini Europske unije, pa čak i bolji, za razliku od onih u ostatku Hrvatske, gdje su rezultati lošiji. 

"Stopa smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti se također smanjila, zahvaljujući ranom otkrivanju rizika i brzoj intervenciji hitne pomoći, pa u PGŽ-u godišnje umire tridesetak ljudi manje nego u ostalim dijelovima Hrvatske. Mislimo da je to dobar pokazatelj kvalitete zdravstvenih iskoraka i ulaganja u izvanbolničku zdravstvenu djelatnost", rekao je Mićović. Poslušajte izjavu:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.