Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pokreće se nagrada "Frano Supilo" za doprinos novinarstvu

30.11.2016.

14:54

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu obilježavanja 100. godišnjice smrti hrvatskoga i europskog velikana, novinara i političara Frana Supila, koji je rođen na današnji dan 1870. godine u Cavtatu, u Rijeci je najavljeno osnivanje nagrade koja će nositi njegovo ime.

Prva Nagrada Frano Supilo trebala bi se dodijeliti za najkvalitetnije rezultate u društvenim, političkim, kulturnim i drugim područjima, u prvom redu u novinarstvu, a iznosila bi 100 tisuća eura. Pokretač nagrade, umirovljeni riječki novinar i nekadašnji urednik i direktor Novoga lista Stanko Škrbec predlaže da 2017. bude Supilova godina.

"Ušao je u hrvatsku povijest kao političar, novinar, urednik znamenite Crvene Hrvatske iz Dubrovnika, sušačko-riječkoga Novog listaRiečkoga novog lista", govori Škrbec o Franu Supilu i dodaje da je on sam za sebe rekao da je rođen da se bavi politikom. 

Sto tisuća eura za nagradu i pokroviteljstvo tražit će se od državnih institucija i Ministarstva kulture, ističe član inicijativnoga odbora, novinar i književnik Franjo Deranja. O iznosu nagrade kaže da uvijek treba tražiti najviše moguće. "Treba tražiti maksimalno, pa koliko bude, ako bude polovica od toga iznosa - bit će značajna."

Supilo je hrvatski velikan, jedan od trojice najvećih novinara u hrvatskoj povijesti uz Ljudevita Gaja i Otokara Keršovanija, državnik i diplomat, zbog čega bi se Supilova nagrada trebala utemeljiti kao trajna, naglasio je predsjednik inicijativnoga odbora za dodjelu nagrade akademik Petar StrčićPoslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.