Hrvatski radio

Radio Rijeka

12:29 / 10.06.2022.

Autor: Hina

Pokrenuta kampanja #kinostalgija - pridružite se!

Podijelite i vi svoju kino priču

Podijelite i vi svoju kino priču

Foto: - / Art-kino Croatia

S ciljem da se publiku nakon pandemije vrati u kina i potakne na uživanje u gledanju filmova, pokrenuta je kampanja #kinostalgija kojom se prikupljaju priče, iskustva i uspomene na trenutke provedene pred velikim platnom.

Kampanja je dio velikog projekta Kino magistrala koji obuhvaća kina duž Jadranske magistrale: Art-kino Croatia u Rijeci, Kino Mediteran, Kinoteku Zlatna vrata u Splitu i Kinematografe Dubrovnik.


Kako je priopćeno, njome se na poseban način želi proslaviti i istaknuti važnost kina, ne samo kao mjesta za gledanje filmova, već i utjecaja koji imaju za zajednicu i njen kulturni život.


Svi koji žele, obrascem na internetskoj stranici www.kinostalgija.hr, mogu zabilježiti svoje uspomene vezane uz filmove, kino dvorane i ljetna kina.


Po riječima Alena Munitića, koordinatora Kino Magistrale, sjećanja igraju iznimno vaznu ulogu u životima svih nas i nerijetko služe kao poticaj da neka od njih ponovno proživimo, te prikupljenim svjedočanstvima želimo oživjeti zaboravljene i nostalgične trenutke provedene u kinu.


"Ovom kampanjom želimo naglasiti važnost kino doživljaja kao jedinstvenog i nezamjenjivog događaja, filma kao važne grane kulturne djelatnosti, ali i kina kao kulturne oaze u gradovima i zajednicama", ustvrdio je.


Na stranici projekta već su objavljene video snimke s dosad snimljenim kinostalgičnim pričama, a uz ostale koje će se prikupiti postat će dijelom putujuće izložbe i virtualnog muzeja.


Kino magistrala jedan je od petnaest europskih projekta i jedini iz Hrvatske koji je financijski podržala mreža Europa Cinemas i Kreativna Europa potprogramom MEDIA, a podržali su ga i Hrvatski audiovizualni centar te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.