Hrvatski radio

Radio Rijeka

11:47 / 30.03.2022.

Autor: Neva Funčić, Hina

Pokrenuta postrojenja Rafinerije nafte Rijeka

INA rafinerija nafte Rijeka

INA rafinerija nafte Rijeka

Foto: - / HRT

Konačno su pokrenuta postrojenja Rafinerije nafte Rijeka, a tijekom travnja će ponovno početi proizvoditi derivate, javili su Ine.

Jedina preostala rafinerija u Hrvatskoj bila je od listopada prošle godine zatvorena zbog dogradnje i obnove postrojenja, no iz Ine poručuju kako imaju dovoljnu količinu dizela koji se uvozi s mediteranskog tržišta. 


Iz Ine ističu da sigurnost opskrbe tržišta nije ugrožena te da Ina kontinuirano osigurava opskrbu svojih veleprodajnih i maloprodajnih kupaca. Povećana potražnja za naftnim derivatima na pojedinim lokacijama u utorak je uzrokovala privremeni nedostatak određenih vrsta goriva zbog čega je došlo do pritiska na logistički lanac. Iz Ine navode da interventno, u skladu s logističkim kapacitetima, opskrbljuju maloprodajna mjesta sa svim vrstama goriva kako bi se umanjile posljedice velike potražnje kupaca. 


Ina ima dovoljnu količinu dizela koji se trenutačno uvozi s mediteranskog tržišta, naglasili su iz te tvrtke.


Postojenja u Urinju bi do sredine travnja trebala raditi punim kapacitetom, a energetski analitičar Davor Štern upozorava da ih se više ne smije zaustavljati, poslušajte:

Štern poručuje da riječke pogone Ine više ne treba zaustavljati