Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pokretanje programa izgradnje malih skijališta i sanjkališta

05.02.2021.

14:25

Autor: Nenad Lučić

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka

Foto: - / -

Ovotjedna najava Primorsko-goranskog župana Zlatka Komadine, o pokretanju programa izgradnje malih skijališta i sanjkališta u lokalnim jedinicama Gorskog kotara, na tom bi području mogla naići na dobar odaziv.

Već su neki takvi projekti i pokrenuti pa bi županijski novac mogao biti poticajan za daljnja ulaganja.

Načelnik Općine Fužine David Bregovac dosad je često isticao potrebu većih županijskih ulaganju u zimsku turističku infrastrukturu Gorskog kotara, a bude li tako, kao idealnu lokaciju na svom području spominje naselje Vrata, gdje bi se, uz postojeće sanjkaške, mogle dodatno urediti i skijaške staze:

"Donijeli smo odluku po kojoj bismo se već sada pomalo počeli pripremati za iduću sezonu, a prvenstveno se to odnosi na dodatno uređenje sanjkališta. Međutim, imamo i skijalište, koje nije veliko, ali je svakako zanimljivo kada padne snijeg za boravak obitelji i učenje skijanja. Dakle, zanimljiv obiteljski sadržaj zimske turističke ponude."

Za načelnika Općine Lokve Tonija Štimca nema dvojbe oko toga gdje u budućnosti uložiti županijski novac, jer jedan je projekt upravo na taj način već zaživio. Štimac izjavljuje kako je Općina Lokve, u suradnji s Primorsko-goranskom županijom, već izgradila Hrvatski sanjkaški centar Jezero. Više su usredotočeni na sanjkanje, nego skijanje, pa je na sanjkalištu već cjelovito riješeno pitanje uređenja staza. Nakon prostorno-planskih izmjena želja je urediti žičaru za sanjkaše, a to je projekt koji se planira realizirati, ne samo vlastitim novcem, već i županijskim, te državnim potporama.

Nema sumnje, da će, poput Lokava i Fužina, slične projekte za županijske potpore zimskom turizmu kandidirati i ostale lokalne jedinice, a Gorani očekuju kako će izradi županijskog programa ulaganja prethoditi kvalitetna rasprava, koja bi, kažu, trebala iznjedriti najkvalitetnije projekte.

Iz Gorskog kotra javlja se Nenad Lučić:

Goranska snjezna infrastruktura, pripremio Nenad Lučić

Galerija
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-
Foto: Nenad Lučić / HRT - Radio Rijeka, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.