Hrvatski radio

Radio Rijeka

Polarni kruzer Scenic Eclipse isplovio iz Uljanika u Viktor Lenac

25.04.2019.

11:55

Autor: Hina

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: Duško Marušić / Pixsell

Foto: - / -

Polarni kruzer Scenic Eclipse, koji se u Uljaniku gradi za australskog brodovlasnika Glena Moroneya, jutros je isplovio iz Pule i uputio se na dokovanje u riječki Viktor Lenac. U normalnim prilikama bila bi to dobra vijest jer bi značila da je brodogradilište na korak od isporuke još jednog broda.

Riječ je o prvom luksuznom kruzeru na svijetu, s čak šest zvjezdica. Vrijedan je oko 200 milijuna eura i namijenjen plovidbi polarnim podrucjima. Sve kabine, njih 114, imaju balkon. Ima apartmana i od 100 četvornih metara, a najmanja kabina ima 30 kvadrata. Brod je dužine 160 metara, ali će prevoziti samo 240 putnika, kako bi im se mogli ispuniti svi zahtjevi. Australska tvrtka koja je naručila kruzer u svojoj floti ih ima dvadesetak, ali samo za plovidbu rijekama. Ovo im je prvi kruzer za plovidbu polarnim područjima i prvi na svijetu tako visoke ICE-klase.

Međutim, u situaciji u kojoj se nalazi Uljanik pojavila se opravdana bojazan da je ovim isplovljavanjem zadnji put u Puli viđen taj brod.

No u Uljaniku kažu da se radi se u uobičajenoj proceduri u završnoj fazi izgradnje broda, a izvlačenje na dok nužno je radi kontrole i radova na podvodnom dijelu broda te njegova bojanja. Informacije iz Uljanika tako govore da, prema svemu sudeći, ovo ipak neće biti definitivan odlazak, već da se povratak broda u Pulu očekuje za dva tjedna.

U Uljaniku se, kako se doznaje, još uvijek nalazi velika količina materijala namijenjenog dovršetku kruzera, a neslužbeno se doznaje kako australski brodovlasnik u Lencu nije zakupio duži termin od onog koji je neophodan za poslove koje treba obaviti tijekom dokovanja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.