Hrvatski radio

Radio Rijeka

Policija upozorava: Vožnja i mobitel ne idu zajedno!

20.07.2016.

14:41

Autor: Boris Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Vožnja i telefoniranje nikako ne bi smjeli ići zajedno. Ipak, dvije trećine vozača u ruci ima mobitel. Kako bi ih bilo što manje, primorsko-goranska policija diljem županije pojačano nadzire i kažnjava upravo taj prometni prekršaj.

Nekoliko policijskih patrola okupilo se i na riječkoj Rivi, gdje su bili pozvani i novinari. Vrlo brzo uvjerili smo se da zaista velik broj vozača jednu ruku koristi za držanje mobitela, a drugom obavlja sve druge radnje u vožnji. "Nismo zadovoljni stanjem. Vozači su svjesni da je uporaba mobitela u prometu opasna, ali istovremeno i krše zakon", kaže Petra Bosilj iz Službe za sigurnost cestovnoga prometa PU primorsko-goranske.

Nema pravila: mobitele koriste i stari i mladi, muškarci i žene - razgovaraju i pišu poruke... U prvih šest mjeseci u našoj je županiji zbog toga prekršaja kažnjeno oko 1400 vozača, a istraživanja pokazuju da oko dvije trećine vozača tijekom vožnje koristi mobitel. Upravo zbog toga policija je i organizirala pojačan nadzor, ali i taj se prekršaj svakodnevno sankcionira.

Vozači, pak, zatečeni u prekršaju, reagiraju različito. Jedni priznaju prekršaj i bez pogovora plaćaju kaznu, drugi tvrde da nisu koristili mobitel na zabranjen način. Treći pokušavaju objasniti da su telefonirali i držali mobitel u ruci, ali da time nisu ugrozili ni sebe ni druge. Policajci kažu da su u većini slučajeva "hitni pozivi", da vozači tvrde da su baš samo taj put kada su uhvaćeni i počinili prekršaj, a inače ne...

U svakom slučaju, zakon kaže da je zabranjeno telefoniranje odnosno korištenje mobitela u vožnji kada ga držimo u rukama. Drugim riječima, 500 kuna kazne možete izbjeći ako razgovarate na slušalice ili zvučnik. Ako za to postoje uvjeti, odnosno ako vozač nema drugih prekršaja i ranije nije kažnjavan, policija mu može izreći samo pisano upozorenje. Poslušajte prilog:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.