Hrvatski radio

Radio Rijeka

Poljak biciklom stigao u Rijeku: Prije nego izgubim vid, želim vidjeti more

13.07.2018.

12:50

Autor: Iva Črnjar Ivančan

Foto: TZ grada Rijeke

Foto: TZ grada Rijeke

Foto: - / -

Marcin Žarniecki, 38-godišnji Poljak, u dva tjedna prešao je 700 kilometara na biciklu da bi prvi put vidio more. Marcin vrlo slabo vidi, te prije nego što u potpunosti izgubi vid, želja mu je bila vidjeti Jadransko more jer ga je Hrvatska koju je vidio na YouTubeu potpuno oduševila.

Turistička zajednica grada Rijeke osigurala mu je smještaj i turističko vođenje. Tako je u četvrtak, čim je došao u Rijeku, u pratnji novinara portala Index.hr otišao na plažu Grčevo i prvi put se okupao u Jadranskom moru i rekao da je "more je jako slano".

Cijela ova priča postala je viralna zahvaljujući Zagrepčanki Anamariji Tomašković, šogorici čovjeka koji je zbog znatiželje otkrio spektakularni podvig skromnog Poljaka. Vidjevši poljsku zastavicu na biciklu pitao je može li kako pomoći s obzirom da je riječ o njegovom sunarodnjaku, no onda mu je Macin ispričao priču o kojoj nije mogao ni sanjati. Zbog nedostatka novca autobus ili neko drugo prijevozno sredstvo nije bila opcija za Marcina. Anamarija je sve objavila na Facebooku, a broj ljudi koji je želio pomoć ostvarenju sna Poljaka bio je iznenađujuće velik. Želja i volja za ostvarenjem sna neopisiva je, a samim time govori i činjenica da ide sporednim, često makadamskim putevima jer zbog slabog vida glavnim cestama ne bi mogao doći.

Marcin boluje od retinopatije, oštećenja mrežnice oka, a unatoč hendikepu koji ima njegov pozitivan duh je izniman. Sve što sada vidi Marcin pamti i fotografira, kako bi kasnije mogao to naslikati. U dva tjedna putovanja spavao je u šatoru i hranio se pecivima. U Poljsku se mora vratiti najkasnije do 29. srpnja kada će održati koncert jer je glazba vrlo važan dio njegova života, a najsretniji bi bio da održi koncert u Hrvatskoj. Išao je u školu za klavir, a samouk je za nekoliko instrumenata, kao što su gajde i cimbala.

San ovog nevjerojatnog Poljaka počeo se ostvarivati zahvaljujući ljudima velikog srca. Jedna turistička agencija organizirala mu je izlet na Plitvička jezera čime je započeo ostvarenje svog sna. Marcin je izrazio želju da želi vidjeti Split, Zadar i Rijeku i izuzetno nam je drago da ga je Turistička zajednica grada Rijeke ugostila u Rijeci na Botelu Marina te mu osigurala i turističkog vodiča na poljskom jeziku da upozna grad. Svoje putovanje Marcin nastavlja u subotu - kreće prema jugu i ispunjenju svog sna da upozna obalu Hrvatske.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.