Hrvatski radio

Radio Rijeka

Polovica čovječanstva u karanteni, Vlada vraća državljane iz inozemstva

03.04.2020.

09:59

Autor: HRT - Radio Rijeka

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Broj oboljelih od koronavirusa u svijetu premašio je milijun, a umrlo je više od 53 tisuće ljudi. Polovica čovječanstva je u karanteni - riječ je o svima onima koji moraju biti kod kuće, naređeno im je ili su pozvani da to učine.

Vlada je osigurala komercijalne letove za povratak hrvatskih državljana iz Italije, Portugala, Španjolske i Švedske. Planirani su za sutra poslijepodne zrakoplovima Croatia Airlinesa. Riječ je o tri leta na relacijama Zagreb-Rim-Zagreb, Zagreb-Lisabon-Madrid-Zagreb te Zagreb-Stockholm-Zagreb. Osiguran je i povratak naših državljana iz Ancone katamaranom iz Jadrolinijine flote. Polazak iz Ancone planiran je za nedjelju 5. travnja u 15 sati, a karte se kupuju na katamaranu. Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je obrazac za sve koji žele povratak u domovinu, možete ga naći ovdje.

U Europi je gotovo pola milijuna zaraženih, a pandemija se najbrže se i najopasnije širi u Sjedinjenim Američkim Državama gdje je zaraženih više od 245 tisuća. Nastavlja se teško stanje u Italiji, Španjolskoj te u drugim europskim zemljama.

Svima nedostaje bolničkih kapaciteta i zaštitne medicinske opreme, a danas će o borbi s virusom na videokonferenciji raspravljati i ministri vanjskih poslova Europske unije.

U Hrvatskoj je, prema jučerašnjim podacima, koronavirusom zaraženo 1011 osoba zaraženo, a umrlo je sedam osoba, dok je 35 pacijenata na respiratoru. Iako nema eksponencijalnog rasta oboljelih, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da još nije vrijeme za opuštanje. Nove podatke Nacionalni stožer civilne zaštite objavit će u 14 sati.

U Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je 54 slučajeva zaraze, a četvero je izliječeno. Nove podatke objavit će Županijski stožer Civilne zaštite u 10:30 sati.

Između 600 i tisuću 200 osoba iz mnogih zemalja zarazilo se koronavirusom u austrijskom skijalištu Ischglu, objavila je Austrijska zdravstvena agencija. Pritom je upućena kritika regionalnim vlastima jer nisu na vrijeme zatvorile skijalište. Trenutačno tužitelji i policija istražuju je li nemarno postupanje pridonijelo širenju epidemije.  

U svijetu bi moglo biti čak 10 milijuna ljudi zaraženih koronavirusom, budući da su izvješća u nekim zemljama nepotpuna zbog nedovoljnog testiranja, rekao je australski glavni medicinski dužnosnik Brendan Murphy. "Iskreno, jedine brojke kojima potpuno vjerujem su podaci u Australiji", rekao je. Australija je prijavila gotovo 5300 zaraženih i 28 umrlih od koronavirusa.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.