Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomoć osobnog asistenta postaje pravo, a ne privilegija!

23.05.2023.

11:12

Autor: Neva Funčić

Ipak se mijenja!

Ipak se mijenja!

Foto: - / PIXSELL

Od srpnja bi trebao stupiti na snagu novi Zakon o osobnoj asistenciji, na koju će pravo imati trostruko veći broj osoba s invaliditetom nego sada. Prijedlog zakonskih izmjena su u riječkoj gradskoj vijećnici predstavila Zvjezdana Bogdanović, savjetnica ministra rada, mirovniskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Novost u prijedlogu zakona jest da usluga osobnih asistenata postaje pravo korisnika, a ne više nešto što je moguće financirati samo kroz programsko financiranje projekata udruga osoba s invaliditetom, uvjetovano članstvom u udrugama, istaknula je savjetnica ministra Zvjezdana Bogdanović.


Novi bi zakon trebao stupiti na snagu 1. srpnja 2023. i nastavak je reforme sustava socijalne skrbi koja u fokus stavlja korisnike, a riječko predstavljanje je organizirala Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka.


Pravo na usluge osobnog asistenta korisnici osiguravaju putem rješenja Centra za socijalnu skrb, a pružatelja usluge birat će sam korisnik.


Veliki je pomak i što će tu uslugu moći koristiti veći broj ljudi, a pravo se odnosi i na osobe s invaliditetom trećeg i četvrtog stupnja onesposobljenosti.


Trenutno nešto više od četiri tisuće osoba u Hrvatskoj koristi pravo na pomoć osobnih asistenata te usluga komunikacijskih posrednika, videćih pratitelja i prevoditelja hrvatskog znakovnog jezika.


Prema prijedlognu novog zakona, to pravo bi ostvarivalo više od petnaest tisuća korisnika, rekla je Bogdanović.


Sve novine odnose se na punoljetne osobe, dok osobe s invalididitetom mlađe od 18 godina i dalje imaju pravo na pomoćnike u nastavi, a njihovi roditelji i dalje će zadržati dosadašnja prava na, primjerice, pola radnog vremena ili status roditelja njegovatelja.


Bogdanović kaže i da zanimanje osobnog asistenta još uvijek nije u klasifikaciji zanimanja, no svi će asistenti proći što formalnu što neformalnu edukaciju, kako bi što bolje upoznali potrebe svojih korisnika i pomogli njihovom uključivanju u društvo.


Poslušajte razgovor:

Bogdanović

Osobni asistenti

Osobni asistenti

Foto: Neva Funčić / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.