Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomoć škveranima: Riječani prikupili 12 tona hrane za radnike bez plaće

15.03.2019.

11:25

Autor: Neva Funčić

Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell

Foto ilustracija: Goran Kovačić / Pixsell

Foto: - / -

Trećemajcima je jučer podijeljena pomoć u hrani i novcu, koju su Riječani prikupili u humanitarnoj akciji. Radnici brodogradilišta već tri mjeseca nisu primili plaću, a potrebitih je obitelji sve više, istaknuo je za Radio Rijeku jedan od humanitarnih aktivista, vatrogasac Milan Franjković.

"Ponosan sam što sam Riječanin", rekao je Milan Franjković po završetku akcije u kojoj je prikupljeno oko 12 tona hrane te donacije u novcu, bonovima i kućanskim potrepštinama. Pomoć se prikupljala na nekoliko riječkih lokacija, najviše u Klubu mladih, ali donirao je i Merhamet, a i nekoliko tvrtki poput HEP-a, PIK-a i JPS-a, zatim mesnice "Buco" i "Branko", zvončari iz Rukavca i Pusni odbor Spinčići.

"Nije sve stalo u skladište, četiri dana je trajala podjela", rekao je Franjković i zahvalio svima koji su pomogli. Riječanima je poručio kako trenutno nove donacije više nisu potrebne, a preostali novac bit će ovih dana podijeljen najpotrebitijima.

Franjković kaže kako se najčešće baš oni koji su u najtežoj situaciji ne žele sami javiti. "Krepat, ma ne molat, samozatajni su, ali kolege iz radne sredine znaju kome je najteže", ističe popularni Mile koji je s akcijama prikupljanja pomoći počeo pije pola godine, prije velikog prosvjeda trećemajaca u Zagrebu.

Kaže kako su onda procijenili da u 3. maju ima oko 10 posto potrebitih, da bi sada taj udio narastao na 70 posto radnika. "Ostali su stariji radnici, oni koji u obiteljima imaju invalidne osobe, žene koje teže nalaze drugi posao, roditelji male djece, a ima obitelji u kojima su i muž i žena Trećemajci. To je sada katastrofa", kaže.

A da bi se ovako nešto moglo dogoditi, posumnjao je prije više od godinu dana: "Kada smo shvatili da su nas iz Uljanika izmuzli, ali tada je već bilo kasno", kaže Franjković, koji za kolaps brodogradilišta krivi politiku koja nije provjeravala tijek novca. "Za tih par ručica, puštali su ih da rade što hoće", kaže i dodaje kako su mnoge tvrtke tiho pale, ali 3. maj neće.

Iluzije o svijetloj budućnosti nema: "To će vam biti kao kad se sruši avion s dvjesto putnika, pa spasioci spase nekoliko ljudi i naprave pompu. Ni ovdje neće svi biti pobjednici. Uvijek će biti potrebitih, ali se nadam da ćemo mi ostali od svoga rada živjeti. I nadam se da na Radio Rijeci više neće biti apela za pomoć Trećemajcima", rekao je Franjković. Poslušajte:

Franjković o humanitarnoj pomoći i stanju radnika 3. maja, pripremio Saša Vuksan

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.