Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomorcima omogućeno testiranje na koronavirus radi ukrcaja na brod

29.04.2020.

19:15

Autor: Tajana Petrović Čemeljić

Drive-in testiranje u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Drive-in testiranje u Rijeci (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Većina brodara od pomoraca zahtijeva da prije ukrcaja imaju negativan test na koronavirus koji uzrokuje kovid, pa je našim pomorcima Hrvatski zavod za javno zdravstvo odobrio mogućnost testiranja na virus SARS-CoV-2 kao preduvjet za rad i zaposlenje, javili su iz Ministarstva mora.

Pomorci su suočeni s brojnim zahtjevima za provedbu raznih testiranja, a posebno je to izraženo u trenutnim okolnostima, gdje većina brodara zahtijeva da prije ukrcaja imaju negativan test na SARS-CoV-2, izrađen PCR metodom. Stoga je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture od Nacionalnog stožera Civilne zaštite zatražilo da razmotri mogućnost da se pomorci testiraju prije odlaska na brod, kako ne bi gubili posao.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je zatim odobrio mogućnost testiranja hrvatskih pomoraca kao preduvjet za rad i zaposlenje. Time su pomorci svrstani u posebnu skupinu radnika jer se takvi preduvjeti kod mnogih drugih zanimanja ne zahtijevaju.

Pomorci u međunarodnoj plovidbi, koji će se radi odobrenja ukrcaja morati testirati na SARS-CoV-2, mogu to napraviti u županijskim zavodima za javno zdravstvo.

Ova uputa objavljena je na službenim stranicama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a pomorci se za dogovor oko testiranja mogu obratiti izravno županijskim zavodima za javno zdravstvo, javili su iz ministarstva. U Rijeci je to Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.