Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomorska nesreća kod Zavratnice: sudar izletničkog broda i glisera

05.09.2018.

08:35

Autor: Radio Rijeka

Očevid u luki Jablanac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Očevid u luki Jablanac (Foto: Goran Kovačić / Pixsell)

Foto: - / -

Pomorska nesreća dogodila se jučer oko 10:45 sati u senjskom akvatoriju, na izlazu iz uvale Zavratnica. Sudarila su se dva plovila, motorni putnički brod "Eros" hrvatske zastave s 92 putnika i tri člana posade te privatni gliser "Calipso" sa šestero osoba, njemačkih državljana.

Tri su osobe s glisera ozlijeđene i prevezene u KBC Rijeka. Među putnicima i članovima posade izletničkog broda nema ozlijeđenih.

Pregledom plovila na poziciji nesreće, službenici Lučke kapetanije Senj ustanovili su oštećenja na brodici zbog kojih više nije sposobna za plovidbu, dok putnički brod ima manje oštećenje na pramcu, na kojemu je oguljena boja.

Uvidom u brodske administracije, službenici LK Senj utvrdili su da je voditelj brodice posjedovao valjano uvjerenje za upravljanje brodicom, jednako kao i zapovjednik izletničkoga broda, koji je posjedovao sva vrijedeća ovlaštenja za upravljanje brodom. Posada "Erosa" sudjelovala je u spašavanju unesrećenih i njihovom prijevozu do Jablanca, kao i u spašavanju brodice koja je nedugo nakon sudara ubrzano primala more.

Pretpostavlja se da je uzrok ove pomorske nesreće ljudska greška, iako je očevid u djelokrugu LK Senj i dalje u tijeku, a o nesreći je obaviještena Policijska postaja Senj i Županijsko državno odvjetništvo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.