Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomorska škola Bakar: 60. obljetnica mature brodostrojara

28.06.2017.

13:41

Autor: Antonela Galić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

60. obljetnicu mature obilježili su brodostrojari koji su maturirali 1957. godine u Pomorskoj školi u Bakru. Danas su uglavnom osamdesetogodišnjaci, svi u mirovini, a na druženju u školi, u Bakru, s nostalgijom su se prisjetili srednjoškolskih dana.

Brodostrojara koji su maturirali 1957. godine u Pomorskoj školi u Bakru bilo je 24 i svi su uglavnom plovili kao pomorski strojari, časnici, upravitelji stroja. Neki su bili i pomorski inspektori, profesori, zborovođe-maestri te sportski djelatnici.

Nakon 60 godina mature, na ponovnom zajedničkom druženju u Pomorskoj školi u Bakru, s nostalgijom su se prisjetili srednjoškolskih dana. I kolega koji više nisu s njima: devetero ih je umrlo, a za jednoga danas ne znaju gdje je.

Okupljanje je organizirao Zdenko Jurčić, nekadašnji upravitelj stroja, predsjednik Hrvatskog odbojkaškog saveza, te časnik Hrvatske vojske. Uz njega susretu se odazvalo još sedam bivših maturanata: Vinko Badjuk, Ivan Bruketa, Vito Forempoher, Ivan Gobo, Zlatan Klobučar, Milorad Margan i Dinko Vranić.

Nekadašnje maturante pozdravio je ravnatelj Pomorske škole Bakar Gordan Papeš i istaknuo da školu pohađa 435 učenika, u 17 razreda, koji se obrazuju po najsuvremenijim tehnologijama. To ih, po znanju i praksi i dalje svrstava među najtraženije pomorske kadrove u svijetu.

Pripovijedali su nam obljetničari kako je bilo nekada te da su uz učenje za pomorska zanimanja voljeli pjevati u školskom pjevačkom zboru i baviti se sportom: nogometom, odbojkom i rukometom. Poslušajte djelić njihove priče:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.