Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomorski meteorološki centar Rijeka: podaci o vremenu koji spašavaju živote

21.08.2017.

13:46

Autor: Neva Funčić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nova topla fronta se približava našim krajevima, najavila je meteorologinja Danijela Vlašić prigodom posjeta zamjenika župana Marka Borasa Mandića Pomorskom meteorološkom uredu u Rijeci. PGŽ, Opatija i Kastav sa 130.000 kuna godišnje podupiru rad meteorologa, a danas je najavljen nastavak potpore.

Pomorski meteorološki ured u Rijeci osnovan je 1988. godine s idejom da bude jedan od pet lokalnih ureda Državnoga hidrometeorološkog zavoda na Jadranu. Ostali nisu ni zaživjeli, a i riječkome je prije nekoliko godina, zbog manjka novca, prijetilo gašenje. Tada je, na inicijativu Radija Rijeke, organizirana financijska pomoć PGŽ-a i gradova Opatije i Kastva.

Godišnje oko 65 tisuća kuna izdvoji županija i isto toliko liburnijski gradovi zajedno, a stvari su krenule nabolje. "Ured je osnovan s idejom opsluživanja svih kojima je potrebna lokalna prognoza za potrebe Istre i Kvarnera, a kasnije i Gorskoga kotara i Like. Nakon odlaska kolege Smiljana Viskovića u mirovinu 2012. godine, dobili smo i dva nova djelatnika, tako da su uvjeti rada poboljšani i u kadrovskom i u tehničkom smislu", govori voditelj riječkog ureda DHMZ-a Ivan Novak.

"Fizičara je malo, i ja sam već na studiju znala gdje ću raditi", kaže Danijela Vlašić, no dodaje da je pri zapošljavanju u Rijeci ipak bilo problema. "Prvu sam godinu radila u programu usavršavanja za 1600 kuna mjesečno, a onda su financijski uskočili PGŽ, Opatija i Kastav, tako da smo zaposleni Igor Horvat i ja, i evo tu smo već skoro četiri godine", rekla je Danijela Vlašić.

Prostor u potkrovlju na adresi Riva 20 je krajem prošle godine obnovljen: novi je sanitarni čvor, rasvjeta i stolarija, a stigla su i nova računala. Primorsko-goranska županija, zajedno s gradovima Opatijom i Kastvom, dodatno godišnje izdvaja oko 130 tisuća kuna. Građani cijene visoki standard lokalne prognoze, rekao je zamjenik župana Marko Boras Mandić.

"Iako nam to nije osnovna dužnost, bez dvojbe smo pomogli", kaže Boras Mandić te dodaje da su dva motiva bila presudna. Prvi je emisija "Vrijeme za vrijeme" koja se emitira u programu Radija Rijeke i dio je primorskog identiteta. "Ljudi se vežu za lokalnu informaciju i ona im je jako važna. Drugi razlog je visoka kvaliteta i pravodobnost informacije lokalnih riječkih meteorologa. U vrijeme naglih meteoroloških promjena, naročito mi uz more znamo kako pravodobna informacija spašava živote", kaže dožupan.

Zahvaljujući financijskoj pomoći, služba Pomorskoga meteorološkog centra uvela je i noćna dežurstva te u sklopu Meteoalarma upozorava na opasne pojave na moru. Javlja Neva Funčić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.