Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomorskoj školi Bakar više od milijun kuna za opremu i obnovu broda

05.04.2019.

12:37

Autor: Neva Funčić

Pomorska škola Bakar (Foto: Pixsell)

Pomorska škola Bakar (Foto: Pixsell)

Foto: - / -

U Pomorskoj školi u Bakru ministar Oleg Butković i ravnatelj škole Gordan Papeš potpisali su ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu više od milijun kuna vrijedne školske opreme. Tim će se novcem opremiti brodostrojarska učionica i obnoviti školski brod.

Potpredsjednici HDZ-a i SDP-a Oleg Butković i Zlatko Komadina su na marginama susreta u Bakru komentirali presudu bivšem premijeru Ivi Sanaderu. Butković smatra da je riječ o presudi jednom čovjeku, a ne stranci, dok Komadina poručuje da će građani ocijeniti hoće li davati povjerenje stranci koja producira zatvorenike.

Ministarstvo mora će nastaviti ulaganja u strukovno obrazovanje hrvatskih pomoraca, kojih je više od 22 tisuće na svim morima svijeta, najavljeno je u Bakru.

Pomorci se obrazuju sukladno zahtjevima međunarodne STCW Konvencije, koja propisuje uvjete obrazovanja kao i edukaciju nastavnika, a sukladno preporukama međunarodnih nadzora, velika je potreba za nadogradnju opreme propisane tim konvencijama.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine u veljači raspisalo natječaj za dodjelu ukupno 3 milijuna kuna. Pomorskoj školi Bakar raspodjeljuje se 1.061.597,50 kuna, dok će ostatak biti raspodijeljen na sve ostale pomorske škole u Hrvatskoj, rekao je ministar Oleg Butković, koji je i sam bio učenik bakarske škole. Ravnatelj Gordan Papeš rekao je kako će tim novcem obnoviti brod Vila Velebita II, ali i nabaviti hidrauličku i informatičku opremu za novu brodostrojarsku učionicu.

Rekao je i kako očekuje pomoć županije u opremanju prostora učionice, a na taj je poziv dobio dvostruki potvrdni odgovor. I župan Zlatko Komadina i ministar Butković najavili su kako će u proračunima županije i ministarstva pronaći dodatni novac za uređenje školskog prostora. PGŽ godišnje ulaže u održavanje školskog broda, gorivo, dokovanje i privez oko 100 tisuća kuna, rekao je župan, te dodao kako novac namijenjen za remont broda, sada mogu osloboditi za ulaganja u ostale škole.

Poslušajte što su u Bakru rekli ministar Oleg Butković, župan Zlatko Komadina i ravnatelj pomorske škole Gordan Papeš:

Bakarskoj Pomorskoj školi više od milijun kuna, pripremila Neva Funčić

Butković i Komadina o Sanaderu, pripremila Neva Funčić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.