Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomozimo osobi sa srčanim zastojem!

16.10.2015.

16:14

Autor: Biserka Belić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Obilježava se Europski dan "Restart heart" - na Korzu Riječani uče kako pomoći osobi sa srčanim zastojem. Prosječno, od 10 bolesnika koji dožive infarkt izvan bolnice, preživi samo jedan. Jer, nažalost, od pet osoba koje svjedoče srčanom zastoju, tek jedna pristupi reanimiranju životno ugroženog.

Taj postupak povećava njegovu mogućnost preživljavanja dva do tri puta. Uz pomoć liječnika, među kojima je i Erika Šuper Kučina, građani su na Korzu vježbali oživljavanje na lutkama - masažu srca i umjetno disanje. Svake godine 350 tisuća Europljana doživi srčani zastoj u izvanbolničkim uvjetima, velika većina u svom domu.

Danas se obilježava treći "European Restart a Heart Day" u organizaciji Hrvatskog društva za reanimatologiju i Hrvatskog liječničkog zbora, a želja je spasiti što više života i podići svijest o važnosti reanimacije i upotrebe automatskog vanjskog defibrilatora koje možemo naći na javnim mjestima diljem svijeta, ali i Hrvatske. Nekoliko ih je i u središtu Rijeke:  na Žabici, u prostorijama Gradskog društva Crvenog Križa te zgradama gradske uprave na Korzu i Titovom trgu. Atmosferu i savjete zabilježila je Biserka Belić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.