Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pomozimo životinjama u skloništima i udomimo ih - jer ljubav se ne kupuje!

21.12.2020.

12:34

Autor: HRT - Radio Rijeka

Lijepo je imati svoj dom i svog prijatelja (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Lijepo je imati svoj dom i svog prijatelja (Foto: Nel Pavletić / Pixsell)

Foto: - / -

Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna, ističu iz Udruge Prijatelji životinja. Životinjama u skloništima nije dobro i zato pozivaju sve da umjesto trošenja novaca na kupovinu životinja, izaberu razborito udomljavanje.

"Ljudi trebaju razumjeti da psima i mačkama nije dobro čak ni u skloništima koja rade kvalitetno, a takvih je u Hrvatskoj malo, i da bi to trebali biti samo njihovi kratkotrajni privremeni domovi. Stoga pozivamo sve da ne kupuju životinje, već da udome psa ili mačku i da tako pomognu isprazniti skloništa", pozivaju Prijatelji životinja.

Navode i da je važno mijenjati svijest jer životinje nisu stvari i ne bi smjele biti predmet trgovine - i nikako poklon. To osobito vrijedi u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi razmišljaju i o kupnji ljubimca.

"Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa ili mačku iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili dva života - onaj udomljene životinje, kao i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni mnogo godina brinuti o udomljenoj životinji - i kada idu na godišnji odmor, i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje", ističu iz Udruge i pozivaju na odgovornost. 

Kažu da je udomljavanje zaista plemenit čin, dok se kupovinom životinja podržava nemilosrdno tržište kućnih ljubimaca. "S druge strane, skloništa su preplavljena velikim brojem pasa svih dobi, veličina, boja i osobnosti, svi su pod veterinarskom skrbi i spremni za udomljenje. Kada bi svi umjesto kupnje odabrali udomljavanje, sva skloništa bila bi prazna", navode Prijatelji životinja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.